Küçük ama muhteşem renklere sahip Duvar Tırmaşıkkuşu Türkiye de dahil güney Avrupa ve Asya’nın dağlık bölgelerde üremeyi tercih eder.

Kış aylarında soğuğun artması ile Türkiye’de üreyen bazı bireyler soğuktan kaçarak Kıbrıs’a sığınırlar. Ender rastlanan bu tür kışın adamıza renk katar.

Son dönemlerde güney Kıbrıs’taki kuş gözlemciler bu türü her sene kaydediyor olsa da  kuzeyde en son 2002 yılında Kantara yakınlarında KUŞKOR yönetim kurulu üyesi Peter Flint ve eşi Karen tarafından kayıtlara geçirilmişti. Peter Flint halen Kıbrıs hakkında en yetkin kuş gözlemcilerden biri olarak tanınmaktadır.

2002 yılından bu yana KUŞKOR üyelerinin Duvar Tırmaşıkkuşu arayışları devam etmesine rağmen kısmet bu seneyeymiş. Ocak 2019’da amatör fotografçı Daniel Ghetu tarafından Kozanköy’de bir Duvar Tırmaşıkkuşu fotoğrafladı. Fakat ilk anda kaydın önemini anlayamadığından fotoğrafı bir kenara koydu. Bu kaydın önemi birkaç ay sonra fotoğrafı arkadaşı kuş fotoğrafçısı Kenan Hürdeniz ile paylaştıktan sonra ortaya çıktı.

Bizim için çok heyecan verici olan bu gözlemi herkesle paylaşmak ve bu gibi kayıtları bizlerle paylaşmaya davet etmek isteriz. KUŞKOR facebook grup ya da sayfasına üye olarak kayıtlarınızı bize gönderebilir, info@kuşkor.org adresine email atabilir ve sorularınızı bize iletebilrisiniz.

Ülkemiz için önem taşıyan kayıtları yılda 2 defa olmak üzere uluslararası OSME (Ornithological Society of the Middle East) derneğine bağlı Sandgrouse dergisinde yayınlamaktayız. Böylece hem bu önemli kayıtları herkesle paylaşmakta, hem ülkemizi tanıtmakta hem de değerli fotoğraflarınızın uluslar arası yayınlanmasına hizmet etmiş oluyoruz.

Olkan Ergüler

Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği

Yönetim Kurulu Üyesi

CEVAP VER