Japon Mitsubishi şirketinin geliştirdiği MRJ (Mitsubishi Regional Jet) bölgesel uçak programı yenilendi. MRJ programını SpaceJet olarak yeniden adlandıran Mitsubishi, 76 kişilik yeni bir uçak tasarımıyla ABD bölgesel havayolu pazarına girmeyi hedefliyor.

MRJ70 gelişimini iptal eden, MRJ90 programını SpaceJet M90 adıyla devam ettiren Mitsubishi, SpaceJet M100 adı verilen 76 koltuklu yeni bölgesel uçak programını da duyurdu.

2020 yılında hizmete girmesi planlanan M90 maksimum kalkış ağırlığı (MTOW) kapasitesini aşıyordu. Şimdiki MRJ70 ise ağırlık kısıtlamasına takılmamasına rağmen iki sınıfta sadece 69 koltuk taşıyabiliyor, bu da 76 koltuklu Embraer 175 ile rekabet etmesini engelliyordu.

YENİ NESİL BÖLGESEL UÇAK

Belirli pazar gereksinimlerine uyum sağlamak için tasarlanan M100’ün ABD pazarında 65-76 koltuklu, üç sınıflı kabin konfigürasyonunda kapsam şartına uygun olacak şekilde optimize edildiğini söyleyen Mitsubishi Aircraft Başkanı Hisakazu Mizutani, geliştirme ve sertifikalandırma süreçleri ilerlerse yeni bir başlangıç yapan M100’ün ABD bölgesel havayolu ihtiyaçlarını karşılayan -76 koltuklu- tek yeni nesil uçak olacağını belirtti.

KANADALI CRJ PROGRAMINI DA SATIN ALIYOR

Mitsubishi ayrıca Kanadalı imalatçı Bombardier’in CRJ olarak adlandırılan 50 ila 90 arasında değişen koltuk kapasiteli bölgesel uçak ailesini de satın alıyor. Halen görüşmeleri devam eden program ile Mitsubishi bu pazara hızlı bir giriş yapmayı hedefliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER