Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerince müşterek düzenlenen Sarsılmaz Kardeşlik 2019 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci gününe katılmak üzere Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne gitti. Bakan Akar Nahçıvan’a varışında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Elövset Bahşiyev, Nahçıvan Ordu Komutanı Korgeneral Kerem Mustafayev, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Azerbaycan’ın millî lideri Haydar Aliyev’in büstüne çelenk koyan Bakan Akar daha sonra Haydar Aliyev Müzesi’ni gezdi, yetkililerden bilgi aldı. Müze özel defterini imzalayan Bakan Akar, şunları söyledi:

“Azerbaycan halkının millî lideri Haydar Aliyev 20’nci yüzyılda Türk ve dünya siyasi tarihine imzasını atmış önemli bir lider ve devlet adamıdır. Bu toprakların yetiştirdiği büyük lider Haydar Aliyev; hayatı boyunca cesaret, kararlılık ve tükenmez bir enerjiyle Azerbaycan halkının ekonomik, politik, toplumsal ve kültürel yaşamında önemli değişimler sağlamış, kalıcı izler bırakmıştır. Millî lider Haydar Aliyev’in Azerbaycan halkına bıraktığı en büyük miras; kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve özgür Azerbaycan Devleti ile ‘iki devlet, tek millet’ diyerek sağlam temeller üzerine inşa ettiği Azerbaycan-Türkiye ilişkileridir. Onun bıraktığı mirasa sahip çıkmak, kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendirerek gelecek nesillere aktarmak en temel vazifemizdir. Bu duygu ve düşüncelerle, asil Türk milletinin saygı ve sevgisine mazhar olmuş büyük önder Haydar Aliyev’i rahmet ve şükranla yad ediyorum. Ruhu şad olsun.”

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büstüne de çelenk koyan Bakan Akar daha sonra Şehitler Anıtı ve Türk Şehitliği’ni ziyaret etti. Mezarlara çiçek bırakan Bakan Akar, Türk Şehitliği özel defterine, şunları yazdı:

“Asil Türk milletinin kahraman evlatları, aziz şehitlerimiz, sizler; bu topraklarda, bir var oluş mücadelesi veren Azerbaycanlı kardeşlerimiz için en kıymetli varlığınız olan hayatlarınızı, gözünüzü kırpmadan seve seve feda ederek rütbelerin en yücesine eriştiniz ve Azerbaycan halkı ile olan kardeşlik bağlarımızın ölümsüz abideleri oldunuz.
Azerbaycan’ın bağımsızlığı uğruna kardeşlerimizle omuz omuza verdiğiniz büyük mücadele; bu asil milletin kardeşliğinin, kederde ve kıvançta bir ve beraber olduğunun en güzel örneği olarak şanlı tarihimize altın harflerle yazıldı. Cesaretiniz, kahramanlık ve fedakârlıklarınız asla unutulmayacak, daima minnet ve şükranla hatırlanacaktır. Sizlerden devraldığımız emanete sahip çıkmak, kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendirerek gelecek nesillere aktarmak en temel vazifemizdir. Türkiye Cumhuriyeti, dün olduğu gibi bugün de Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanındadır, daima yanında olmaya devam edecektir. Siz aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyor; huzurunuzda saygıyla eğiliyorum. Ruhunuz şad olsun.”

CEVAP VER