ABD Hava Kuvvetleri’nin Almanya’da görev yapan VIP uçağı C-40B “Clipper” alınan tasarruf tedbirleri gereği Amerika’ya geri gönderildi. Boeing 737-700 iş jetinin askeri versiyonu olan ve “gökyüzündeki ofis” olarak adlandırılan uçak üst düzey hükümet görevlileri ve komutanlara hizmet vermek üzere tasarlandı.

Tasarruf amacıyla C-40B görevini tek bir lokasyonda birleştirme kararı alan askeri yetkililer farklı ülkelerde bulunan C-40B’leri Maryland, Andrews Ortak Üssü’nde topluyor.

Almanya, Ramstein Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki uçak, 5 pilotu ve bakım teknisyenleriyle birlikte Cuma günü ABD’ye gönderildi. Bu kapsamda Hawaii, Hickam Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki C-40B’nin de Temmuz ayında Andrews Üssü’ne transfer edileceği belirtiliyor.

24 YOLCU KAPASİTELİ

Ramstein’deki uçağın birincil görevi ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı ve Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanlığını desteklemekti. Bu rolde yaklaşık iki düzine yolcuyu taşıyabilen uçak yedek yakıt tanklarıyla dünyanın herhangibir yerine uzun mesafeli uçuşlar gerçekleştirebiliyor.

Geniş bir kabine sahip olan uçakta bir masa etrafında toplantı yapabilen yolcular; güvenli, görüntülü telekonferans, Wi-Fi kullanımı ve diğer pekçok özellikten yararlanabiliyor.

Ramstein Üssü’nde küçük bir Gulfstream C-37 filosunun korunacağını söyleyen yetkililer bu uçakların 12 yolcu ile sınırlı olduğunu ve C-40B ile aynı görevi gerçekleştirmelerine rağmen kullanılan alanın yaklaşık yarısını sağladığını belirtiyor.

İhtiyaç halinde ve yeterince önceden bildirimde bulunularak EUCOM ve SACEUR komutanlıklarının kullanımına tahsis edilebilecek “C-40B”ler Andrews Üssü’nden Avrupa’ya uçması için görevlendirilebilecek. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER