II. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren Normandiya Çıkarması’nın 75. Yıldönümü törenlerine paraşütçüleri taşıyan efsanevi “Dakota” uçakları damga vurdu.

ABD’li imalatçı Douglas’ın DC-3 ya da C-47 Skytrain olarak adlandırılan bu uçaklarına İngiliz askerleri tarafından “Dakota” takma adı verilmiş.

6 Haziran 1944’te ABD, İngiltere ve Kanada’nın oluşturduğu müttefik kuvvetleri tarafından Alman işgali altındaki Fransa’nın kuzey sahiline yapılan Normandiya Çıkarması’nın Avrupa’nın Nazi işgalinden kurtarılmasında önemli bir rol oynadığı biliniyor.

300 PARAŞÜTÇÜ TAŞIDILAR

Bundan 75 yıl önce Neptün Operasyonunda kullanılmış özel siyah-beyaz çizgilere sahip 35 “Dakota” törenler dolayısıyla Cambridgeshire, Duxford Havaalanından kalktı.

Essex, Kent, Sussex ve Suffolk rotasını izleyerek Manş Denizi’ni geçen, ardından Le Havre, Sannerville atlama bölgesi ve nihayetinde Normandiya, Caen-Carpiquet Havaalanına ulaşan uçaklar yaklaşık 300 mil mesafe katetti. İçlerinde 300 paraşütçünün bulunduğu Dakota’lar yerden 1000-1.500 feet yükseklikte uçtu. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER