Rusya, 9 Mayıs Zafer Günü’nü coşkulu bir şekilde kutladı. Kızıl Meydan’da düzenlenen askeri geçit törenine binlerce asker katılırken merakla beklenen uçuş gösterileri hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi.

İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyet güçlerinin Nazi Almanyası karşısında kazandığı zaferin 74. Yıldönümü Moskova, Kızıl Meydan’daki Zafer Bayramı geçit törenleriyle kutlandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Başbakan Dmitry Medvedev ve şeref konuğu Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’le birlikte izlediği törenlere 13 bin asker katıldı.

Moskova’da yaşanan olumsuz hava şartları dolayısıyla uçuş gösterileri iptal edilirken törene katılması planlanan uçak ve helikopterlerin ana üslerine dönecekleri belirtildi.

PROVALARA 74 UÇAK VE HELİKOPTER KATILDI

7 Mayıs’ta yapılan son provalara Rusya’nın çeşitli hava üslerinden gelen 74 uçak ve helikopter katılmıştı. Provalarda yeralan Mi-26, Mi-28NM, Ka-52 ve Mi-35 helikopterleri, Tu-95MSM stratejik bombardıman uçakları, Tu-160 uzun menzilli füze taşıyan bombardıman uçakları ve Tu-22M3 uçaklarıyla Il-76 askeri nakliye uçakları ve Il-78 hava yakıt ikmal tankerinin geçit törenine katılması planlanıyordu.

Ayrıca, Su-30SM savaş uçaklarını kullanan Rus Şövalyeleri ve MİG-29’larla uçan Swifts gösteri ekibinin de Kızıl Meydan üzerinde özel bir formasyon uçuşu gerçekleştirmesi bekleniyordu. (Haberola-Necdet Gürsoy))

CEVAP VER