Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin 12 Eylül 2017 – 15 Nisan 2018 tarihleriarasında ev sahipliği yaptığı “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi kapsamında ilk kez İstanbul’a gelen, Ai Weiwei’in Çin’deki porselen üretim geleneğinden ilhamla ortaya çıkardığı eseri Sütun’lar, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu’na katıldı. İki özgün parçadan oluşan eser, 1925 yılında Mısır Hıdiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edoardo De Nari’ye yaptırılan, 1951 yılında Hacı Ömer Sabancı’nın satın aldığı, uzun yıllar Sakıp Sabancı Ailesi’nin konutu olarak kullanılan ve bugün Sakıp Sabancı Müzesi’nin kalıcı koleksiyonuna ev sahipliği yapan Atlı Köşk’te sergilenecek.

Ai Weiwei’in, Çin’in tarihi “porselen başkenti” Jingdezhen’de 2016’da üretilen anıtsal eseri Sütun’lar, sanatçının, malzemenin olanaklarını ölçek, çoklu üretim ve karmaşıklık açısından genişletmek için porselen üretim geleneğine başvurduğu çalışmaları örnekliyor. Önce imparatorluk sarayının kullanımı için, daha sonra ise dünyanın dört bir yanına ihraç amacıyla üretildiği yüzyıllar içinde işlenen ve geliştirilen porselen, Çin sanatının en saygın formu kabul ediliyor.

İkişer metre uzunluğunda iki özgün parçadan oluşan anıtsal eser Sütun’lar, Atlı Köşk’ün sembolleşmiş merdivenlerini takip eden camekânlı girişte, Boğaz’a karşı yeni konumlarında görülebilir.

Günümüzde çağdaş sanatın en etkin figürlerinden olan Ai Weiwei’in eserleri Tate Modern (Londra), Staatliche Museen zu Berlin, Fondation Louis Vuitton (Paris), MoMA ve Solomon R. Guggenheim Museum (New York) gibi dünyanın önde gelen müzelerinin kalıcı koleksiyonlarında yer almaktadır.

CEVAP VER