2019 Formula 1 Şampiyonası’nın 2. yarışı olan Bahreyn GP’yi Mercedes pilotu Lewis Hamilton kazandı.

Ferrari’nin hafta sonu boyunca üstün bir performans gösterdiği Bahreyn’de, zafer Mercedes sürücüsü Lewis Hamilton’ın olurken, takım arkadaşı Valtteri Bottas ikinci ve Ferrari pilotu Charles Leclerc üçüncü oldu.

Yarışa üçüncü sıradan başlayan Lewis Hamilton, başlangıçta Bottas’a geçilse de sonrasında takım arkadaşından üçüncülüğü geri aldı. İngiliz pilot, ikinci pit stopun ardından Vettel’i pist üstünde geçerek ikinciliğe yükseldi. Son bölümde Charles Leclerc’in hibrit sorunu yaşamasının ardından Monacolu sürücüyü geçerek 2019’daki ilk zaferini elde etti.

Bottas yarışa dördüncü sıradan başlamasına rağmen harika bir ilk turla ikinci sıraya yükselmeyi başardı. Fakat sonrasında ilk virajda hata yaptı ve dördüncülüğe kadar geriledi. Fin pilot genel olarak takım arkadaşıyla aynı performansı gösteremese de Leclerc’in motor sorunu yaşaması, Vettel’in ise ön kanadını kırmasının ardından ikinci olup Mercedes’e dubleyi getirdi.

Leclerc yarışa pole pozisyonundan başlamıştı ve ilk turda üçüncülüğe kadar geriledi. Ama önce Bottas’ı, sonra da Vettel’i geçerek tekrar liderliğe oturdu. Kusursuz turlarla galibiyete doğru giden Leclerc, bitime 10 tur kala motor sorunu yaşamaya başladı ve Mercedes sürücülerine geçilip üçüncü sırada finiş gördü.

Max Verstappen, yarışın ilk bölümünde Carlos Sainz’la mücadeleye girişirken McLaren sürücüsüyle temas yaşadı. Hollandalı sürücü o noktadan itibaren tek başınaydı ve damalı bayrağı Vettel’in geriye düşmesiyle dördüncü sırada gördü.

Vettel içinse hayal kırıklığıyla dolu bir yarıştı. Başlangıçta ilk sıraya yüksel de Leclerc’i harika atağıyla ikinciliğe geriledi. Hamilton’la ikincilik için savaştığı esnada aracının kontrolünü kaybedip spin atan Vettel, piste geri dönmeyi başardı. Ancak ön kanadı aniden paramparça oldu ve pit stop yapmak zorunda kaldı. Ferrari sürücüsü piste sekizinci sırada dönerken damalı bayrağı beşinci sırada gördü.

McLaren yarışın başında Carlos Sainz’ın Max Verstappen’le temas yaşaması ve geriye düşmesinin ardından kabus yaşadı. Ama Lando Norris’le altıncı olarak bu yılki ilk puanlarını almış oldu. Yarışa dokuzuncu başlayan Norris, altıncı sırada finiş görerek kariyerinin ilk puanlarını aldı.

Yarış raporu:

Charles Leclerc başlangıçta çok kötü bir start aldı ve hem Sebastian Vettel’e hem de Valtteri Bottas’a geçilerek üçüncülüğe geriledi.

Ancak ikinci turun ilk virajda Bottas hata yaparken, önce Leclerc sonra da Lewis Hamilton, Bottas’ı geçtiler. Böylelikle sıralama Vettel, Leclerc, Hamilton ve Bottas şeklinde oluştu.

Dördüncü turda Carlos Sainz, Max Verstappen’e atak yaptı ancak ikili temas yaşadı. Temasın ardından Sainz yavaş şekilde pite dönmek zorunda kaldı.

Vettel liderliği eline geçirmesine rağmen Leclerc’le arasını açmayı başaramadı ve her geçen tur fark kapandı. Altıncı turda Leclerc harika bir atakla Vettel’i geçmeyi başardı ve tekrar liderliği aldı.

Ferrari ve Mercedes, 14. turda Leclerc ve Hamilton’ı pite aldılar. Her ikisi de sorunsuz pitin ardından piste geri döndü.

Bir tur sonra Ferrari, Vettel’i pite aldı. Vettel sorunsuz bir pit stop yapsa da, pite geç girmesinin ardından Hamilton’ın gerisine düştü. Pit stopların ardından Leclerc, Hamilton ve Vettel sıralaması oluştu.

İlk virajda Lance Stroll ile yaşadığı temasın ardından lastik patlatan Romain Grosjean, yarışın 18. turunda garaja gelerek yarışı bıraktı.

Hamilton pit stopların ardından yumuşak lastiğe geçmişti ancak bu lastiklerden istediği verimi alamadı ve Vettel, İngiliz sürücüyü pist üstünde geçerek takım arkadaşının peşine takıldı. 

Hamilton, ön bölümde lastikleri biten ilk isimdi ve 35. turda pit stop yapmak zorunda kaldı. Yalnızca bir tur sonra da bu kez Vettel pite girdi ve Hamilton’ın önünde piste geri döndü.

Ferrari risk almadı ve bir sonraki turda da lider Leclerc’i pite aldı.

Pitten sonra Hamilton çok iyi bir tempo yakaladı ve Vettel’i sıkıştırmaya başladı. İlk atakta Vettel yerini korudu, ama ikinci atakta Hamilton, Vettel’i geçmeyi başardı. Vettel yerini korumaya çalışırken aracının kontrollünü kaybetti ve spin attı.

Vettel daha sonra piste geri döndü ama düzlükte giderken ön kanadı aniden paramparça oldu. Vettel yavaş şekilde pite dönmek zorunda kaldı ve sekizinciliğe kadar geriledi.

Ferrari pilotu Leclerc, bitime 10 tur kala hibrit sistemde sorun yaşamaya başladı ve Hamilton her tur farkı kapattı. 

Hamilton, düzlüklerde adeta sürünen Leclerc’i geçmeyi başardı. Monacolu sürücünün temposu çok düşüktü ve ilerleyen turlarda Bottas’a da geçildi.

Bitime üç tur kala aynı anda hem Nico Hulkenberg, hem Daniel Ricciardo hem de Carlos Sainz Jr sorun yaşadılar ve üç araç birden ilginç şekilde aynı anda yolda kaldı.

Bunun üzerine piste güvenlik aracı girdi.

Yarış güvenlik aracı arkasında sonlanırken, Hamilton böylelikle 2019’daki ilk zaferini almış oldu. 

Bottas ikinci olup Mercedes’e Avustralya’dan sonra ikinci dubleyi getirirken, Leclerc son turda güvenlik aracının piste girmesi sayesinde üçüncü olarak kariyerinin ilk podyumunu elde etti.

Devamı geliyor… (tr.motorsport.com)

CEVAP VER