Amerikan U-2 casus uçağı pilotlarının uçuş yeteneklerini sık sık uçtukları T-38 Talon eğitim uçaklarına borçlu oldukları anlaşıldı. Bu yıl 60’ıncı hizmet yılını kutlayan T-38’ler ülkemizde de tekamül jet eğitiminde yaygın olarak kullanılıyor.

Dünyanın ilk süpersonik eğitim uçağı olan T-38 Talon, Amerikan U-2 casus uçağı pilotlarının eğitiminde önemli rol oynuyor. Üstün pilotaj kabiliyeti gerektiren Dragon Lady lakaplı Amerikan U-2 casus uçağının pilotları vasıflarını korumak için sık sık T-38 Talon’larla uçuyor. Konuyla ilgili bir paylaşım yapan ABD Hava Kuvvetleri, Kaliforniya, Travis Hava Kuvvetleri Üssü’nde T-38 uçağıyla touch and go prosedürü uygulayan U-2 pilotlarının görüntüsüne yer verdi.

T-38 YUVASI – ARI FİLO

Çift motorlu, yüksek irtifa, süpersonik bir uçak olan T-38A Talon, gelişmiş ve süpersonik jet eğitimi verecek uçak ihtiyacını karşılamak üzere Türk Hava Kuvvetleri envanterine de girdi. Toplam 73 uçaktan 30’u 1979-80 yıllarında, 43’ü de 1993 yılında İzmir-Çiğli’deki 2’nci Ana Jet Üssü, 121’nci Filo (Arı) – T-38A Talon (Tekamül Eğitim Filosu)’na katıldı. 

Uçaklar TUSAŞ tarafından modernize edilerek ‘Glass cockpit’ tasarımına sahip oldu. T-38M olarak adlandırıldı. Pilotlar ileri jet eğitiminden sonra harbe hazırlık olarak da eğitimini F-5 2000’lerin yerine T-38M’lere bıraktı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER