1960’larda tasarlanan A-6 uçaklarının ana görevi hava-yer desteğiydi. İki kişilik A-6, uzun yıllar uçak gemilerinden kullanıldı. Ancak uçağın gövdesi uzatılıp dört kişilik hale getirilen EA-6B modeli ise adından anlaşılacağı gibi ‘elektronik karıştırma’ görevindeydi. 

Sinyalleri takip ederek radarları karıştırmanın yanı sıra kullandığı füzeler ile aynı zamanda radarları da yok edebiliyordu. Önde iki pilotla birlikte arkada ise elektronik karıştırma ve radar takip için iki kişi daha uçuyordu. Kanat altlarında uçak, çeşitli podlar taşıyordu.

YERİNİ EA-18G’LERE BIRAKTI

Bir kaç yıl önce Amerikan Donanması EA-6B’leri daha yeni nesil EA-18G uçakları ile değiştirdi. 

Amerikan Deniz Piyadelerinin hizmetteki son iki EA-6B Prowler elektronik harp uçağına evsahipliği yapan Kuzey Karolina, Cherry Point – Deniz Piyadeleri Hava İstasyonundaki 2’nci Taktik Elektronik Harp Filosu “Marine Tactical Electronic Warfare Squadron (VMAQ) 2 “ bugün düzenlenecek törenle devre dışı bırakılacak.

70 BÜYÜK OPERASYONDA KULLANILDI

ABD’nin tek kullanıcısı olduğu stratejik bir uçak olan EA-6B Prowler Amerikan Deniz Piyadelerine hizmet ettiği 42 yıl boyunca 260 bin saati aşkın uçuş gerçekleştirdi. Çöl Kalkanı da dahil 70 büyük savaş operasyonuna katıldı.

Toplam 4 personelin görev yaptığı uçak 1977 yılında EA-6A Electric Intruder’dan EA-6B Prowler’a dönüştürüldü.

Uçakların hizmet dışı kalması Mayıs 2016’da 1’nci Taktik Elektronik Harp Eğitim Filosunun devre dışı bırakılmasıyla başladı. Haziran 2017’de 4’ncü Taktik Elektronik Harp Filosu, Mayıs 2018’de de 3’ncü Taktik Elektronik Harp Filosu devre dışı bırakıldı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER