ABD’nin dev havacılık şirketi Boeing’in yönetim Kurulu 29 Nisan’da yapılacak yıllık hissedarlar toplantısında yönetici olarak seçilmek üzere Nikki Randhawa Haley’i aday gösterdi. Güney Karolina’nın ilk kadın valisi olan Haley, Boeing’in 787 imalat hattını eyalete kurması için ciddi çaba harcamıştı. ABD’nin Birleşmiş Milletler eski temsilcisi Haley geçen Ekim’de sunduğu istifa mektubunda BM görevinden ayrıldıktan sonra özel sektöre “adım” atacağını söylemişti.

Güney Karolina’nın ilk kadın valisi olan Haley Güney Karolina Temsilciler Meclisi’nde üç dönem görev yaptı. Ocak 2017’de Başkan Trump tarafından ABD’nin Birleşmiş Milletler temsilciliğine atanan Haley bu görevini Aralık 2018’e kadar sürdürdü.

Geçen Ekim ayında istifa mektubunu sunan ve BM görevinden ayrıldıktan sonra özel sektöre “adım” atacağını söyleyen Nikki Haley’in o günden bu yana ülkesinde yaptığı konuşmalardan 200 bin dolar gelir elde ettiği belirtiliyor.

BOEING’İN BAŞARISINA KATKIDA BULUNACAK

Clemson Üniversitesi’nden lisans derecesi ile mezun olan 47 yaşındaki Büyükelçi Haley, “Boeing’in son derece başarılı bir endüstri lideri ve büyük bir Amerikan şirketi olarak devam eden başarısına katkıda bulunma fırsatına sahip olmak bir onurdur.” dedi.

Nikki Haley’in adaylığını memnuniyetle karşılayan Boeing Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Dennis Muilenburg’de “Haley, devlet-endüstri işbirliğinde ve ekonomik refahın başarıyla sürdürülmesinde Boeing’e olağanüstü bir başarı rekoru getirdi.” ifadelerini kullandı.

2013 yılında Güney Karolina Valisi olarak Boeing’in eyalette yeni tesisler kurmasına destek veren Haley, şirketin en önemli yatırımlarından 787 Dreamliner uçak üretim kompleksine büyük katkı sağladı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER