Genellikle paylaştığımız haberlerde askeri uçak veya helikopterler, o ülkenin hava kuvvetleri tarafından ‘satın’ alınır veya hibe yardım olarak envantere girer. Sivil havacılıkta çok yaygın olan ‘kiralama’ ile pek fazla karşılaşılmaz.

Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri (RNZAF) ise ilginç bir uygulamayı hayata geçirdi. Askeri pilotaj eğitiminde ‘çok motor’ aşamasında kullanılmak üzere 4 adet King Air 350 tipi uçak kiraladi.

KING AIR 200 SERİSİNİN YERİNİ ALACAK

Aynı tipte olan ancak daha kısa gövdeli Beechcraft imalatı King Air 200’lerin yerini alacak olan King Air 350 tipi uçaklar, kapasite ve performans olarak eskisine göre bir adım ileride.

İki adet turboprop motora sahip King Air 350’lerin kabini 15 yolcu kapasiteli. Saatte en fazla 561 km hıza çıkabilen uçak, yarı hazırlanmış pistlere iniş kalkış yapabiliyor. 35 bin feet yani 10 bin 668 metre irtifaya çıkabilen uçak 3 bin 241 kg faydalı yük taşıyabiliyor.

EĞİTİMDE KULLANILACAK

Özel hava ve yer sistemleriyle donatılan 4 uçak öncelikle C-130 Herkül, P-3K2 Orion ya da Boeing 757’ye geçecek pilotların eğitiminde kullanılacak. Böylelikle Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri bu uçaklarda görev yapacak pilotları eğitim için yurtdışına göndermek zorunda kalmayacak. Uçaklar, Beechcraft King Air 200’lerde olduğu gibi RNZAF Ohakea Üssü’nde konuşlandırılacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER