ABD Sahil Güvenliği, havacılık biriminde ilginç bir şekilde Avrupa yapısı hava araçları kullanılıyor. Fransız Dassault imalatı Falcon 20’ler, Airbus Helicopters tasarımı HH-65 Dolphin örneklerden sadece ikisi. Ancak bir uçak var ki Türkiye’de her kazasından sonra diğer hava araçları gibi haksız olarak adı çıkan CN235 nakliye uçakları. Amerikan Sahil Güvenlik havacılık biriminin HC-144 olarak adlandırdığı CN235’lerden toplam 18 adedi görevlerini uzun süredir başarıyla yerine getiriyor.

Bu uçaklardan ilki geçtiğimiz günlerde modernize edildi. Modernizasyon sonrası sensör yeteneği artırılan HC-144 Ocean Sentry tipi bu uçak ‘B’ modeli yani HC-144B olarak adlandırılmaya başlandı.

Görev etkinliğini ve durumsal farkındalığı arttırmak için HC-144’leri modifiye eden Sahil Güvenlik, uçakları -B- güncelleme paketiyle donatıyor. Kapsamlı sensör özelliği artırılarak HC-144B versiyonuna yükseltilen uçak Sahil Güvenliğin deniz devriyesi, uyuşturucu ve göçün önlenmesi, afet müdahalesi ve arama kurtarma görevlerine destek sağlayacak.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Teksas, Sector Corpus Christi Hava İstasyonuna teslim edilen uçağın yenilenen sistemleri arasında kokpit kontrol üniteleri, seyrüsefer ekranları ve izleme cihazları da bulunuyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER