Avrupalı uçak imalatçısı Airbus, 2020 yılında başlatılacak ilk elektrikli uçak yarışı Air Race E’ nin küresel ortağı oldu.

Airbus’ın resmi kurucu ortağı olduğu Air Race E serisi yarışlar daha temiz, daha hızlı ve ileri teknolojiye sahip elektrikli motorların geliştirilmesini ve benimsenmesini hedefliyor.

Hava yarışlarının Formula 1’i olarak bilinen Air Race 1 serisine benzer bir format izleyecek olan Air Race E’ de elektrikle çalışan 8 uçak 5 km’lik bir parkurda yerden sadece 10 metre yükseklikte ve karadaki tüm motor sporlarından daha yüksek hızlarda doğrudan birbirleriyle yarışacak.

YENİ BİR EKOSİSTEM GELİŞTİRİLECEK

Üreticileri, tüm elektrikli tahrik sistemleri ve bileşenlerini sergilemeleri için motive etmek istediklerini belirten Airbus Teknoloji Başkanı Grazia Vittadini, “Bu ortaklık, elektrik tahrikinin öncü konumunda kalma taahhüdümüzü kanıtlamamızı ve yeni bir ekosistem geliştirmemizi sağlayacak.” dedi.

ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI

Bu ortaklığın havacılıkta elektrik enerjisinin gelişimi için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyleyen  Air Race E Başkanı Jeff Zaltman, “Elektrik tahrikinde inovasyonun daha hızlı geliştirilebileceği, büyütülebileceği ve hızlandırılabileceği bir ana platform oluşturmak için çalışıyoruz.” dedi.

UÇAK PROTOTİPİ ÜNİVERSİTEDEN

Airbus, Nottingham Üniversitesi de dahil olmak üzere diğer Air Race E ortaklarıyla birlikte çalışacak.

Üniversite şu anda entegre bir elektrik motoru, pil ve güç elektroniği sistemiyle çalışan bir prototip yarış uçağı geliştiriyor.

Üniversite, yaptığı çalışmalarla uçağın modelinin ve 2020’de başlatılacak olan Air Race E yarış kurallarının şekillendirilmesine yardımcı olacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER