Avrupa hava sahasının kalbi niteliğindeki EUROCONTROL’ü ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yakın işbirliğinin devamından ötürü EUROCONTROL Genel Müdürü Brennan’a teşekkür etti.

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) Genel Müdürü Eamonn Brennan’la tanışmayı ve iki kuruluş arasındaki yakın işbirliğini teyit etmeyi amaçlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg teşkilatın Brüksel’deki merkezini ziyaret etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve EUROCONTROL Genel Müdürü Eamonn Brennan

İttifakın EUROCONTROL ile olan ortaklığı; sivil ve askeri havacılık faaliyetlerinin siber saldırılar gibi ortak tehditlerden korunmasında ve NATO’nun Soğuk Savaş döneminden bu yana yaptığı en büyük tatbikat olan Trident Juncture 2018 gibi tatbikatların hazırlık ve uygulama aşamalarında büyük önem arzediyor.

2003 yılından beri yürürlükteki bir anlaşmaya dayanan bu operasyonel ve teknik işbirliği, sivil hava trafiğindeki hızlı büyüme ve NATO Stratejik Komutası’nın askeri gereklilikleri dikkate alma ihtiyacı nedeniyle yıllar içinde arttı.

İttifakla yakın işbirliği yapan EUROCONTROL’ün uçakları uygun hızda hareket ettirme yeteneği sayesinde Temmuz ayındaki NATO Zirvesi’nde bir dönüm noktası yaşadıklarını belirten Jens Stoltenberg, gelecekte işbirliğini ilerletme konusunda NATO’nun kararlılığını vurgulayarak, “Hava trafiğinin yönetiminde sivil-askeri işbirliği, iki kuruluşumuz arasındaki ilişkilerin özüdür.” dedi.

Ziyarette NATO misyonlarını destekleyen müttefik uçaklara NATO Çağrı İşareti verilmesi konusu da ele alındı. Bu sayede NATO uçakları Avrupa’da Hava Trafik Kontrolü tarafından öncelikli olarak ele alınacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER