Amerika’nın lider havacılık şirketi Boeing, İspanya’nın tüm Chinook helikopter filosunu modernize edecek.

İspanyol ordusuna ait 17 adet CH-47D Chinook helikopterini F-Model konfigürasyonuna yükseltecek olan Boeing, bu filoyu diğer ülkelerle aynı düzeye getirmek için helikopterlere dijital otomatik uçuş kontrol sistemi, ortak aviyonik sistem ve gelişmiş kargo taşıma özellikleri ekleyecek.

Boeing ile ABD ordusu arasında Temmuz ayında imzalanan bu sözleşmede ABD’li olmayan bir müşteriden alınan ilk siparişi İspanya vermiş oldu.

ABD için 6 yeni F-Model helikopterin yeraldığı sözleşme, hem ABD’li hem de uluslararası müşterilere ait 150’den fazla Chinook helikopterinin modernizasyonunu da  kapsıyor. İspanya’ya teslimatlar 2021 yılında başlayacak.

SEKİZ NATO ÜLKESİ KULLANIYOR

Chinook’un, İspanya dahil sekiz NATO ülkesi tarafından kullanılan çok yönlü bir helikopter olduğunu söyleyen Boeing’in Kargo ve Hizmet Helikopterleri’nden sorumlu başkan yardımcısı ve H-47 program yöneticisi Chuck Dabundo, İspanyol Chinook ekibinin yenilenen helikopterin mevcut teknolojisi ve kabiliyetinin tadını çıkaracağını belirtti.

280 km/saat hıza ulaşan, 9,5 tondan fazla yük taşıyabilen, çift motorlu, tandem rotorlu ağır yük helikopteri CH-47F, ABD ordusu ve özel harekat kuvvetleri’nin yanısıra 19 uluslararası savunma kuvvetinin hizmetinde bulunuyor.

Boeing ve ABD ordusu; yeni bir rotor pali, yeniden tasarlanmış yakıt sistemi, iyileştirilmiş aktarma organları ve gövdede yapısal iyileştirmeler içeren CH-47F Blok II’nin geliştirildiğini 2017 yılında duyurdu. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER