Rönesans, Türkiye’nin ilk yeraltı doğalgaz depolama özelliği taşıyan BOTAŞ için dev sondaj platformunu Boğaz’dan geçirdi. Proje, Türkiye’nin doğalgazda bölgenin merkezi olmasında kilit rol üstleniyor.

Türkiye’nin ilk yeraltı doğalgaz depolama özelliği taşıyan BOTAŞ Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Projesi için çalışmalar hızla devam ediyor. Projenin mühendislik, satın alma ve inşasını (EPC) üstlenen Rönesans Holding bünyesindeki, petrol ve doğalgaz tesislerinde uzmanlaşmış Rönesans Endüstri Tesisleri, son olarak, BOTAŞ’ın Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Projesi’nde kullanılacak dev “Jack-Up Sondaj Platformu”nu Boğaz’dan başarıyla geçirdi. Platformlar, Boğaz’dan geçerek, çalışma sahasının yer aldığı Silivri açıklarındaki sondaj kuyularına hareket edecek ve Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Projesi’nin yapımında kullanılacak. Proje tamamlandığında Türkiye’nin bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük “Doğalgaz Depolama Sondaj ve İşletme Tesisleri” olacak.

Proje 2021’de tamamlanacak

Rönesans tarafından yapılan açıklamaya göre, bu platformlar yaklaşık 100 metre su derinliğine ayak basıp, kendilerini suyun üzerinde 15 metre yukarıya kaldırabiliyor. Böylece şiddetli dalga ve fırtınalardan etkilenmeden sondaj kuyuları açabiliyor. Proje kapsamında 2’si gözlem ve tespit amaçlı toplam 20 adet doğalgaz kuyusu açılması planlanıyor. Sahilden yaklaşık 2 kilometre açıklıkta konumlanacak sondaj kuyuları için sabit deniz sondaj platformlarının yapımı devam ediyor. Yaklaşık 25 ve 45 metre su derinliklerinde yer alacak kuyuların her birinin boyu, deniz tabanından itibaren 1.800 metreyi bulacak.

Yaklaşık 1400 kişinin çalıştığı projenin, 2021 yılının ilk çeyreğinde bitmesi ve işletmeye alınması bekleniyor. Proje tamamlandığında Türkiye, deniz altında yaklaşık 3.7 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesi elde edecek. Türkiye’nin doğalgazda bölgenin ticaret merkezi olma yönünde attığı en önemli adım olarak görülen bu proje, aynı zamanda doğal gaz arzının sürekliliği açısından da stratejik bir öneme sahip…

CEVAP VER