İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Lübnan merkezli Al-Mayadeen televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda başlatmak istediği harekatla ilgili, ‘Türkiye bu askeri harekat konusunda Şam yönetimi ile koordinasyon içinde olmalı’ dedi.

Türk yetkililere Şam yönetiminin onayı olmadan Suriye’de bir harekat başlatmalarının krize çözüm bulma konusunda her hangi bir katkıda bulunmayacağını ilettiklerini açıklayan Zarif, ‘Bu harekat Suriye devleti ile gerekli koordinasyon yapıldıktan sonra yapılmalıdır’ açıklamasında bukundu.

ABD’nin Suriye’den askerleri çekme kararı ile ilgili bir soruya yanıt veren İran Dışişleri Bakanı, ABD’nin Suriye’den çekilme sebebi hakkında konuşmak için erken olduğunu ve bu ülkenin Suriye’den çekilme kararı ile ilgili değerlendirme yapmanın tam zamanı gelmediğini belirtti.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın askerlerini Suriye’den çekme kararı ile ilgili konuşan Zarif, ‘ABD’nin Suriye’deki varlığı baştan beri yasadışı ve gayrı meşruydu ve Suriye halkının çıkarına ve Suriye devletinin onayı ile yapılmış değildi. Suriye’de kriz yarattılar ve iddialarının tam tersine IŞİD’le savaşa girmediler’ diye konuştu.

AB’nin nükleer anlaşma ile ilgili tutumunu eleştiren İranlı yetkili, ‘AB nükleer anlaşma kapsamında verdiği taahhütleri yerine getirmek konusunda fazlasıyla yavaş hareket ediyor. onlar eyleme geçmezse onları beklemeyiz’ uyarısında bulundu. (İRNA)

CEVAP VER