Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY ve Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı A. Kasteyev Devlet Sanat Müzesi ortak girişimi ile, Ankara’da, “Ulu Bozkır’ın Ruhu” konulu resim sergisi açıldı.

Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü Mustafa Ayaz Müzesi sergi salonunda 14 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilen sergi açılışına, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve çok sayıda davetli katıldı.

Kasteyev Devlet Sanat Müzesi’nde yer alan, akademik realist resim ekolünün farklı kuşaklarına ait Kazakistanlı ressamların 32 eserinden oluşan ve Kazakistan’ın kültür ve sanatının yurt dışında tanıtılması amaçlayan serginin açılışında konuşan TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr Fırat Purtaş, bu yıl 25. kuruluş yıldönümünü kutlayan TÜRKSOY’un dünyada aktif bir şekilde faaliyet gösterdiğinin altını çizdi.

Sergi ile eşzamanlı olarak iki farklı etkinlik daha yaptıklarını dile getiren Purtaş, Japonya’nın başkenti Tokyo’da TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası konseriyle zengin Türk müzik kültürünün tanıtıldığını, Türk Dünyası ile Japonya arasında kültürel bağların güçlendirildiğini vurguladı. Ayrıca, serginin geldiği Almatı’da da TÜRKSOY tarafından ilan edilen “2018 Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’u Anma Yılı” etkinlikleri kapsamında konferans düzenlediklerini belirten Purtaş, TÜRKSOY’un çalışmalarının Türk dili konuşan ülkeler arasındaki kültürel bağları güçlendirmek, ortak kültürümüzün dünyaya tanıtılması ve bu zengin mirasın korunarak gelecek kuşaklara aktarılması açısından anlamlı ve değerli olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin dinamik bir şekilde devam ettiğine de değinen Purtaş, “Bu çalışmalar toplumlarımızı yakınlaştıracak. İki ülkenin faydasına sonuçlar doğuracak, Türk halklarının entegrasyonu açısından da son derece önemli katkılar sağlayacak çalışmalardır.” diye konuştu.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Saparbekuly, açılışta yaptığı konuşmada, sergilenen resimler ile Kazakların yaşamı, doğası, kültürünün yanısıra, Ulu Bozkırın ruhunu da yakından hissedeceklerini vurgulayarak, bu tür önemli kültürel çalışmalara imza atan TÜRKSOY’a teşekkürlerini iletti.

Sanat eserlerinin Kazak ve Türk halklarının ortak varlığı olduğunu vurgulayan Büyükelçi Saparbekuly, “Ulu Bozkır ülkesi olan Kazakistan’a ait sergide, sadece geçmişin değil, günümüzün de ruhunu taşıyan eserler var. Türk dünyasının ne kadar zengin olduğunu görüyor ve bununla gurur duyuyoruz. Bu sene adeta Türk dünyası kültür şölenine tanık oluyoruz. Bu da TÜRKSOY sayesindedir.” diye konuştu.

Bünyesinde 24 binden fazla resim eserini barındıran Kastayev Devlet Müzesi ve çalışmaları hakkında bilgi veren Müze Müdürü Gülmira Şalabayeva, Türkiye’de sanatseverlerin beğenisine sundukları “Ulu Bozkırın Ruhu” sergisinin Kazak göçebe kültürünün özelliklerini, yaşam şeklini ve geleneklerini yansıtan, geçmiş ile günümüzü harmanlayan bir koleksiyon olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Purtaş, Kasteyev Müzesi Müdürü Şalabayeva’ya TÜRKSOY 25. yıl hatıra tabağını takdim etti. Sergi, hediye takdimlerinin ardından yapılan kurdele kesilmesiyle sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

CEVAP VER