Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY tarafından 2018 yılında ilan edilen “Cengiz Aytmatov Anma Yılı” ve “Mağcan Cumabay Anma Yılı” kapsamında Makedonya’daki anma toplantılarının ilki Üsküp’teki Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesinde yapıldı.

TÜRKSOY, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Uluslararası Vizyon Üniversitesi ve Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nün katkılarıyla Blaje Koneski Filoloji Fakültesinde yapılan anma törenine, Türk Hareket Partisi Genel Başkanı ve milletvekili Enes İbrahim, Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı Beycan İlyas, Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Furkan Kurt, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

“Balkanlar ve Türkistan Bir Kültür Bütünlüğüdür”

Etkinlikte, Makedonya’yla ilişkileri kurumsallaştırma anlamında önemli adımlar attıklarını belirten TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Türk dili konuşan halklar arasında kültürel ortaklığı güçlendirme doğrultusunda çalıştıklarını vurguladı.

Fırat Purtaş, “Kazakistan ve Kırgızistan’ın yetiştirmiş oldukları iki önemli edebiyatçıyı tanıttık. Bunlardan ilki dünyaca tanınan Cengiz Aytmatov. Bu sene onun doğumun 90. yıldönümü. Kendisinin eserleri 150’den fazla dile çevrilmiş. Balkanlar da daha yakından tanınsın istedik. Diğer yazarımız da Kazakistan’ın yetiştirmiş olduğu bir şair Mağcan Cumabay. Nasıl Mehmed Akif Balkan topraklarından yetişmiş ve Anadolu’nun kurtuluşu için muhteşem eserler ortaya çıkarmışsa, Mağcan Cumabay da Türkistan’dan Anadolu’daki kurtuluş mücadelesine mesajlar içeren şiirler yazmış önemli bir şair. Biz bu kültür coğrafyasının bir bütün olduğunu düşünüyoruz. Bu bütünlüğü daha da güçlendirmek adına Balkanları ve Makedonya’yı Türkistan’a taşıyor, Türkistan’ı Balkanlara getiriyoruz. Tanışarak dünayayı daha güzel bir yer haline getirmeye çalışıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay Ahmed, bu tür bir etkinlik düzenledikleri için mutlu olduklarını kaydetti. Aytmatov’un dünyada en çok bilinen Türk yazar olduğunu belirten Ahmed, “Kazak şair Mağcan Cumabay’ı da sevgiyle andık. Onun Türkiye ve Atatürk sevgisi çok meşhurdur. Türkiye’den dört katılımcı bulunuyor. Video gösterileriyle de yerel halkımızı bu iki önemli şahsiyet hakkında bilgilendirdik” diye konuştu.

Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca, Türk Dünyası’nın temsilcileri olarak konferansı Balkanlara taşıdıklarını söyledi. Hoca, “Makedonya’daki Türk kardeşlerimize Cengiz Aytmatov ve Mağcan Cumabay’ı tanıtmak istedik” ifadelerini kullandı.

Programın konuşmacılarından Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oğuzhan Aydın, Cengiz Aytmatov ve Mağcan Cumabay’ın Balkanlarda anılmasının önemine değindi. Aydın, “Bizim için Türkistan, oradan da Anadolu ve Balkanlar, yani bu üç hat önemli. Türkler, medeniyetlerini Buhara’da doğurdular, Bursa’ya taşıdırlar ve oradan Balkanlara getirdiler. Bizim düşünce ve yazı tarihimiz, ilim-irfan geleneğimiz bu üç medeniyetin ayağına bağlıdır. O yüzden bu medeniyet temsilcileri Aytmatov ve Cumabay’ın burada anılması ayrı bir güzellik” diye konuştu.

Yazarların hayatlarını konu alan video gösterimiyle başlayan anma töreninde, başkanlığını TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş’ın yaptığı ve Kazakistan Ülke Temsilcisi Doç. Dr. Askar Turganbayev, Kazakistan El Farabi Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ozan Sapashev, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oğuzhan Aydın ile Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülzura Cumakunova’nın konuşmacı olarak katıldığı bir panel düzenlendi.

TÜRKSOY’un ilan ettiği anma yılları kapsamında Balkanlar’da düzenlenen Cengiz Aytmatov’u ve Mağcan Cumabay’ı anma etkinlikleri, Priştine,  Prizren ve Üsküp’ün ardından yarın Gostivar’da Uluslararası Vizyon Üniversitesi tören salonunda düzenlenecek.

CEVAP VER