Ticari bağlantılar kurabilmek için dronlar konusunda da teknolojik ilerlemeler yapmaya çalışan Çin, yeni geliştirdiği Feihong-98 nakliye dronunun ilk test uçuşunu gerçekleştirdi.

1,5 ton ağırlığa kadar yük taşıyabilen dünyanın en büyük nakliye İHA’sı 16 Ekim’de Çin Havacılık Elektronik Teknolojisi Akademisi tarafından uçuruldu.

AN-2 TEMEL ALINARAK GELİŞTİRİLDİ

Feihong-98 dronunu geliştirmek için 1960’lı yıllarda Çin’in ilk yerli üretim nakliye uçağı olan ve Rusların Antonov AN-2 uçağı temel alınarak geliştirilmiş “Shifei Y5B”den faydalanan Çinli araştırmacılar uçağın erişilebilir maliyetinden ve basit mekaniğinden yararlanarak uzaktan kontrol etmeyi mümkün hale getirdiler.

Kısa ve hazırlanmamış pistler üzerinde yaklaşık 150 metreden kalkış ya da iniş yapabilen FH-98, özellikle ülkenin uzak bölgelerine taşıma hizmeti sağlamakta kullanılacak.

Maksimum kalkış ağırlığı 5,25 ton olan uçak 1,5 ton yük kapasitesine ve 15 m3 kabin hacmine sahip. 4 bin 500 metre (14.700 feet) irtifaya çıkabilen uçak saatte 180 kilometre (111 mph) hıza erişebiliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER