Doğu Akdeniz, Mavi Balina-2018 Davet Tatbikatı’na ev sahipliği yapıyor.

9 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Mavi Balina-2018 Davet Tatbikatı devam ediyor. Türkiye’den üç deniz karakol uçağı ve altı helikopterin yanısıra Türk Hava Kuvvetleri unsurlarının da katıldığı tatbikat 7 Ekim’de sona erecek.

Türkiye’nin ev sahipliğinde Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, Bahreyn, Cezayir, Katar, Kuveyt, Pakistan, Romanya, Suudi Arabistan gemi, deniz hava vasıtaları ve karargâh personeli ile Türk Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen tatbikata; Türk Deniz Kuvvetlerine ait deniz ve hava unsurlarının yanı sıra, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’de yer alan Türkiye, Hollanda ve İspanya Deniz Kuvvetlerine ait üç fırkateyn ve üç helikopter ile ABD, Pakistan ve Romanya’nın deniz ve hava vasıtaları da iştirak ediyor.

UÇAK VE HELİKOPTERLER DENİZ HAVA HAREKATINDA

Tatbikatın amacı; katılan birliklerin özellikle denizaltı savunma harbine yönelik bilgi ve becerilerini geliştirmek, gerçek operasyon veya görevlere yönelik hazırlık seviyelerini desteklemek ve müşterek harekât icra edebilme kabiliyetlerini arttırmak, bu maksatla katılımcı unsurlara su üstü, denizaltı ve deniz hava harekâtı eğitimlerini icra etme imkânı sağlamak.

Tatbikata Türkiye’den dört fırkateyn, beş denizaltı, iki korvet, bir lojistik destek gemisi, bir karakol gemisi, üç deniz karakol uçağı, altı helikopter, VLF BAFA (Denizaltı cevapsız yayım istasyonu) ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı unsurları katılıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER