Ankara Sanayi Odası İstihdam Ödülleri töreni ASO 1. OSB’de yapıldı.
Ödül törenine Maliye Bakanı Naci Ağbal, AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, AK Parti İl Başkanı Nedim Yamalı, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Müsiad Ankara Başkanı İlhan Erdal, üst düzey bürokratlar ve çok sayıda sanayici katıldı.

Ödül töreninde konuşan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’nin cari açığının kapatılması ve teknoloji seviyesinin artırılması için daha çok çalışılmasına ve daha çok desteğe ihtiyaç olduğunu belirterek, “16 Nisan’dan sonra bütün bunlarla ilgili konuların ciddi anlamda masaya yatırılacağını ümit ediyorum.” dedi.
ASO Başkanı Özdebir, Türkiye’nin AK Parti iktidarları döneminde çok önemli bir kalkınma performansı gösterdiğini söyledi.
Özdebir, Türkiye’nin 2002-2007 döneminde yüzde 7,14 olan büyüme oranının global kriz sonrasında yüzde 6,72’ye gerilediğini, bu performansa rağmen ülkenin işsizlik, cari açık ve enflasyon gibi 3 yumuşak karnı bulunduğunu ve bunlarla ilgili mücadelenin devam ettiğini dile getirdi. Türkiye’nin 60 milyon civarında çalışabilir nüfusu bulunduğuna dikkati çeken Özdebir, her yıl iş gücüne 1 milyon kişinin katıldığını anlattı. Özdebir, Türkiye’de büyümeyle istihdam arasındaki ilişkinin 2001 kriziyle koptuğunu belirterek, o krizle özellikle sanayi sektöründe kaybedilen istihdam nedeniyle sanayinin çok ciddi sıkıntılar yaşadığını anımsattı.
Yatırımların önünde bürokratik engeller var
Türkiye’nin cari açığının kapatılması ve teknoloji seviyesinin artırılması için daha çok çalışılmasına ve daha çok desteğe ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özdebir, “16 Nisan’dan sonra bütün bunlarla ilgili konuların ciddi anlamda masaya yatırılacağını ümit ediyorum. Milleti ön plana çıkartıp, vatandaşa hizmet için bir yapılanmaya gidilmesi lazım.” diye konuştu.
4 yıldır OSB’yi büyütmek için uğraştıklarını dile getiren Özdebir, şu anda da 5 milyon metrekarelik alanda yatırım için yer talepleri bulunduğunu ifade etti. Yatırımların önünde bürokratik engeller bulunduğunu söyleyen Özdebir, iş piyasasını düzenleyen yasaları tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde başlatılan istihdam seferberliği kapsamında kendilerinin de yaklaşık 10 toplantı yaptığını anlatan Özdebir, daha fazla istihdam yaratmak için çalıştıklarını belirtti. Seferberliğe destek veren işletmelere teşekkür eden Özdebir, bu konudaki gayretlerini sürdüreceklerini bildirdi.

17 bin 372 yeni istihdam yaratıldı
İstihdam seferberliğine destek veren ASO üyelerince, ocaktan nisana kadar olan dönemde 17 bin 372 yeni istihdam yaratıldı. Üyelerden bu konuyla ilgili veri toplama çalışmalarına devam ediliyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliğine katkıda bulunan iş adamlarının meseleye sahip çıkmasıyla önemli bir istihdam artışının sağlandığını söyledi.
Ülke olarak birlik ve beraberlik içinde hareket edildiğinde, odaklanılan hedefe daha hızlı şekilde ulaşılabildiğinin görüldüğünü ifade eden Ağbal, “Bu, millet olarak birlik ve beraberlikte olduğumuz takdirde memleketimiz için çok güzel yarınların olduğunu bize gösteren bir işaret fişeği.” dedi.
Ağbal, Türkiye’nin son 14 yılda kaydettiği ortalama büyüme oranlarının önceki dönemlerin çok üstünde olduğunu belirterek, AK Parti iktidarları döneminde ekonomide orta ve uzun vadede öngörülebilirliği artıracak düzenlemeler yaptıklarını, ekonomide her zaman için rasyonaliteye ve doğrulara önem verdiklerini ifade etti.
Hükümet olarak önemli yapısal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini ama her defasında ekonomiyi tökezletme amaçlı birtakım operasyonlara maruz kaldıklarını dile getiren Ağbal, son olarak 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ekonomide bir yavaşlamanın meydana geldiğini söyledi. Hemen gerekli tedbirleri aldıklarını anımsatan Ağbal, mobilya, beyaz eşya gibi sektörler için geçici vergi indirimleri sağladıklarını, bu düzenlemelerin hem bu sektörlere hem de ilişkili alanlara canlılık getirdiğini bildirdi.
Sanayiye de süper teşvik gibi birçok destek verdiklerini ifade eden Ağbal, yapılan düzenlemelerin karşılığını bulduğunu, yatırım üzerinde “sıfır vergi” uygulamasını hayata geçirdiklerini, önümüzdeki dönemde bunları daha da genişleteceklerini söyledi.

“Üretim ve yatırım alanında arka arkaya önemli paketleri devreye koyduk.” diyen Ağbal, şöyle devam etti:
“En fazla şikayet edilen konulardan birisi de yatırım ve üretim üzerindeki KDV sorunu. KDV bir tüketim vergisidir, yatırım vergisi değildir ama mevcut KDV Kanunu tüketimden başka her şeyi, yatırımı, üretimi ve ihracatı vergilendiriyor. ‘Bu konuya neşter vurmalıyız.’ dedik ve gerek yıl içinde KDV iadesi yapma imkanı getirdik gerekse ihracatta ihtisas vergi dairelerini kurduk. Bugün Ankara’da sanayicilerimiz çok küçük tutarlı KDV iadelerini dahi çok hızlı bir şekilde alabiliyorlar. Daha yapılacak çok iş var, Katma Değer Vergisi Kanunu mutlaka ve mutlaka reforma tabi tutulması gereken bir kanun, inşallah bu yolla da üretime destek vereceğiz.”
“Üretim Reform Paketi” geliyor
Birçok alanda ekonomiyi canlandırmak üzere teşvikler verdiklerini anımsatan Ağbal, “İnşallah 16 Nisan’dan sonra çok hızlı bir şekilde ‘Üretim Reform Paketi’ olarak adlandırdığımız önemli bir yasal düzenlemeyi de Meclise getireceğiz.” dedi.
Ağbal, organize sanayi bölgelerine yer verilmesi konusunda yapıcı olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
“Ankara’da müthiş bir sanayi potansiyeli var. Bizim de hükümet, bakanlık olarak buna destek vermemiz gerekiyor. Anladığım kadarıyla almak istediğiniz yerle ilgili bir sorun var. Orada firmanın alması gereken ‘avanta’ diye tabir ettiğimiz bir para varmış, bu firma da avanta almasın, o firma niye avanta peşinde koşuyor, o da yanlış. Şu kadar sayıda yatırımcı yatırım yapmak için sabırsızlıkla bekliyor, sermayesi, projesi hazır bizim de onun önünü açmamız lazım. İnşallah onu da teker teker beraber yapacağız. Bürokratik engellerin kaldırılması hepimizin arzu ettiği ortak payda.”
Bakan Ağbal, 16 Nisan’da halkoyuna sunulacak yeni sistemin kim gelirse gelsin güçlü hükümetleri öne çıkaracağını ifade ederek, “Çok daha hızlı koşmamız lazım. Bizim küresel rekabet liginde bulunduğumuz sıra yeterli değil, çok daha üst sıralara gitmemiz lazım.” dedi.
Şu anda dünyada ön sıralarda olan birçok ülkenin gerilere düşeceğini belirten Ağbal, gelişmekte olan ülkelerin de yukarı hareket edeceğini söyledi. Ağbal, “Bütün gelişmekte olan ülkeler yukarıya doğru hareket ederken biz bu yarış içinde üst sıralarda mı yer almalıyız, yoksa bir defa daha geri kalıp bu treni de kaçırmalı mıyız? Bu treni kaçırmayalım. Bu defa 2030-2050’ye giden bu süreçte Türkiye ekonomisi yükseliş ivmesini çok daha istikrarlı bir şekilde devam ettirebilir. O zaman Türkiye ekonomisi istediğimiz sıralara da gelir. İnşallah 16 Nisan Türkiye için güzel neticelerin ortaya çıktığı, çocuklarımızın, gençlerimizin geleceklerinin kurulduğu bir gün olur.” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra ödül almaya hak kazanan firmalara ödüllerini, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile ASO Başkanı Nurettin Özdebir verdi.

 

ASO İSTİHDAM ÖDÜLÜ ALAN FİRMALAR

Sayısal ve Oransal olarak en yüksek istihdam artışı gösteren firmalar;

 

res

CEVAP VER