‘Giresun Buluşması’ programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı Avrupa ülkelerinin 16 Nisan halk oylaması süreciyle ilgili takındıkları tavra dikkat çekerek, “Bizim bakanlarımıza kapanan kapılar, dikkat edin Avrupa’da teröristlere sonuna kadar açıldı. Bizim bakanlarımızı polis zoruyla sınır dışına çıkartanlar, teröristlere polis korumasında gösteri yaptırdılar. Ne yaparlarsa yapsınlar, Avrupa’nın yüzündeki makyaj dökülüyor, altındaki o faşist, ırkçı, yabancı karşıtı İslam düşmanı bir yüz kendini göstermeye başlıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Evet Platformu tarafından Giresun’da düzenlenen ‘Giresun Buluşması’ adlı programda vatandaşlarla bir araya geldi. Valilik yanındaki meydanda gerçekleşen programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı.

“MİLLETİMİZİN BU TOPRAKLARDAKİ VARLIĞINDAN RAHATSIZLAR”

Giresunluları, 16 Nisan’da ‘evet’ oylarıyla baharı bayrama çevirmeye davet ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ülke olarak bu kadar güzelliği bir arada topladığı için başının da belalardan eksik olmadığını; ancak bu topraklarda bin yıllık bir tarihe sahip olan milletin geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü söyledi.

Her fırsatta birçok gayri meşru hesabın Türkiye’nin önüne konduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi olayları sırasında duvarlara yazılan ‘Zulüm 1453’te başladı’ şeklindeki yazıyı hatırlatarak, “Bu kadar açık konuşamayanlar da kem diyerek-küm diyerek milletimizin bu topraklardaki varlığından duydukları rahatsızlığı ifade ediyorlar” diye konuştu.

“AVRUPA’NIN GELECEĞİNİ ORAYA YERLEŞMİŞ OLAN 5 MİLYON KARDEŞİMİZ ŞEKİLLENDİRECEK”

Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre, Belçika ve Avusturya’nın da içinde olduğu bazı Avrupa ülkelerinin 16 Nisan halk oylaması süreciyle ilgili takındıkları tavra dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Bizim bakanlarımıza kapanan kapılar, dikkat edin Avrupa’da teröristlere sonuna kadar açıldı. Bizim bakanlarımızı polis zoruyla sınır dışına çıkartanlar, teröristlere polis korumasında gösteri yaptırdılar. Kendi polis araçlarında bölücü terör örgütünün posterleriyle gösteri yaptılar, nerede? Almanya’da. Ne yaparlarsa yapsınlar, Avrupa’nın yüzündeki makyaj dökülüyor, altındaki o faşist, ırkçı, yabancı karşıtı İslam düşmanı bir yüz kendini göstermeye başlıyor. Artık bunlar İslam karşıtı olduklarını göstermeye başladılar. Müslümanlara tahammülleri yok. Ne yapsalar boş. Avrupa’nın geleceğini Türkiye’den giderek oraya yerleşmiş olan 5 milyon kardeşimiz şekillendirecek. Nüfusu yaşlanan, ekonomisi yavaşlayan, takati, gücü tükenen Avrupa için başka çıkış yolu yok.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin zayıf hükûmetlerden çok çektiğini, çok partili hayata geçildiği zamandan beri kurulan koalisyonlarda siyasi, ekonomik, sosyal krizlerin ardı ardına patladığını belirtti ve “Hani vücut zayıf düştüğünde nezle, grip, diğer hastalıklar ardı ardına gelir ya, istikrarsızlık da benzer neticelere yol açıyor. İşte iki kavram; istikrar ve güven, biz bunu başardık. Bunu başarınca biz sıçramaya başladık. İşte ekonomik krizden teröre kadar tüm hastalıkların hücum ettiği Türkiye’yi biz tersine çevirdik, şimdi bunu kıskanıyorlar” dedi.

“TÜRKİYE’YE GEÇMİŞTEKİ ZORLUKLARI YAŞATANLAR BUGÜNKÜ ‘HAYIR’CILAR”

1970’li yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntıları, 1990’ları yıllarda devlet memurlarının maaşlarının ödenemediği, hastanelerde oluşan kuyrukları, alınamayan ilaçları hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye o zorlukları yaşatanların bugünkü ‘hayır’cılar olduğunu söyledi ve kendilerinin yönetimi devraldığı dönemde eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaşım, gıda-tarım ve enerjide yeni bir dönemin başladığını kaydetti.

16 Nisan’da oylanacak yönetim sistemi değişikliğini Türkiye’nin çok daha önce hayata geçirmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer bunu başarabilseydik, ne terör bu kadar azabilirdi, ne ekonomik krizler belimizi bu derece bükebilirdi. Geçtiğimiz 14 yılda tesis ettiğimiz istikrar ortamı kimseyi aldatmasın. Özellikle gençler sanıyor ki, Türkiye hep böyleydi, böyle gidecek; yok. Gençler, siz birçok şeyi bilmiyorsunuz, buralara öyle kolay gelmedik” diye ekledi.

Böyle olamayacağının en son örneğinin 7 Haziran seçimleri sonunda ortaya çıkan belirsizlik ortamında yaşandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha o gün seçimlerin resmî sonuçları açıklanmadan bazı partilerin Cumhurbaşkanı olarak kendisinin meşruiyetini taştırmaya başladığını hatırlattı.

“YENİ SİSTEMDE SÜREKLİ SEÇİM KAYBEDİP DE KOLTUKTA OTURMA DEVRİ BİTİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün ‘böyle bir derdimiz yok’ diyorlar, çünkü milletimiz bunlara dersini verdi, ama akıllanmıyorlar. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi konusunda öyle yalanlar söylüyor ki, insanın aklı, havsalası almıyor. Cumhurbaşkanının muhtarlıkları, sendikaları, lokantaları kapatacağından başlayan ve ardı arkası gelmeyen yalanlarla ortalıkta dolaşıyorlar. Önce bunları bir cevap verelim dedik, sonra baktık ki zırvaları tevil götürecek gibi değil, biz de kendi hâllerine bıraktık. Zaten bugün söylediklerini ertesi gün kendileri yalanlıyor. Bir bakıyorsunuz, ‘Rakka’ya niye girmiyorsunuz, Münbiç’e niye girmiyorsunuz’ diyor, 5 dakika geçmeden ‘Suriye’de ne işiniz var’ diyor. Bir bakıyorsunuz ‘Hollanda’yla ilişkiler hemen kesilmeli’ diyor, daha bu sözün yankısı dinmeden ‘Avrupa’yla niçin gerginlik çıkarıyorsunuz’ diyor. Defalarca seçimlerden istediği neticeyi elde edememesi hâlinde siyaseti bırakacağını söyleyen, ama hiçbirinde sözünü tutmayan bu zatın miadı da dolmuştur. Bakın söylüyorum, 16 Nisan bu miadın tarihidir. Yeni sistemde öyle sürekli seçim kaybedip de koltukta kontrollü oturma devri bitiyor.”

Hiçbir partide genel başkanın, 7 kez seçim kaybetmesine rağmen parti genel başkanlığı koltuğunda oturamayacağını ancak ana muhalefet partisinde bunun olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sebeple önümüzdeki dönem en büyük reform ana muhalefet partisinde olacaktır. Yeni dönemde sadece Türkiye’nin geleceği için söyleyecek sözü, uygulayacak programı, hayata geçirecek projeleri olanlar ayakta kalabilecektir. Zira demokrasilerde ana muhalefet partileri çok önemli, demokrasi, iktidarı ana muhalefetle güçlü kılar. Ama ne yazık ki Türkiye bu konuda nasipsiz. İnşallah bu önümüzde pazar gününden sonra Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor” şeklinde konuştu.

“GİRESUN’U TARİHİNİN EN BÜYÜK HİZMETLERİNE KAVUŞTURDUK”

Geçen 14 yılda Giresun’a 13,5 milyar liralık yatırım yaptıklarını; eğitim, sağlık, spor, toplu konut, ulaşım da içinde olmak üzere her alanda şehri tarihinin en büyük hizmetlere kavuşturduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Giresunluların ihtiyaç duyulan her yerde ve her zaman ülkesine, milletine sahip çıkarak bu hizmetlerin hakkını verdiğini söyledi.

Son iki yılda terörle mücadelede asker ve polis olarak on, 15 Temmuz darbe girişiminde iki Giresunlunun şehit olduğunu aktararak tüm şehitler için Allah’tan rahmet temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz gazilerinden Sabri Ünal’ı platforma davet ederek alnından öptü. 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece, Üsküdar’dan geçen 2 tankın önüne yatarak onları durdurmaya çalışan ve hâlen geçirdiği ameliyatlarla tedavisi devam eden gazi Ünal için Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sabri benim şu anda gönüldaşım, dava arkadaşım, yoldaşım. İşte Giresun böyle evlatlar yetiştiriyor. Onun için Sabri’ler bizim iftiharımızdır” ifadelerini kullandı.

“KİMSENİN TERÖR ÖRGÜTLERİNİ SEVİNDİRECEK TERCİHTE BULUNACAĞINI SANMAYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşları 16 Nisan halk oylamasında ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet’ için ‘evet’ demeye davet ederek, “Giresun bayrağımıza, ezanımıza, istiklal ve istikbalimize göz dikenleri 16 Nisan’da evet diyerek sandığa gömmeye hazır mı?” sözleriyle seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, buluşmaya katılanların bir ağızdan ‘evet’ diye cevap vermesi üzerine, “Bu sesi duyup da yüreği titremenin başına gök kubbeyi geçirmek boynumuzun borcu değil mi?” şeklinde karşılık verdi.

16 Nisan halk oylamasına iki gün kaldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm vatandaşlarımdan bir ricam var, bugüne kadar söylenenlerin hepsini bir kenara bırakın, özellikle yaşı 35’in üzerinde olanlar için söylüyorum, tek bir sorunun cevabını arayın ve kararınızı ona göre verin: Türkiye geçmişteki gibi siyasette krizler, kaoslar, kavgalar, dövüşler ülkesi mi olsun, yoksa beş yılda bir seçimlerin yapıldığı, yürütmenin, yasamanın, yargının kendi işine baktığı istikrarlı bir ülke mi olsun? 16 Nisan’da tercihinizi bunlardan birinden yana kullanacaksınız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Şimdi bütün bu değişiklikleri kim destekliyor? Ülkeye hizmet getirmek için gecesini gündüze katmış, terör örgütlerine karşı tarihimizin en büyük mücadelesini vermiş, darbecilerin karşısında dimdik durmuş bir anlayışın temsilcileri destekliyor, yani siz. Tablo işte bu kadar açık, bu kadar net. Elbette herkesin kararını anlayışla karşılarız, ama bu kararın sonuçlarını da hatırlatmak da görevimiz. Hiç kimsenin terör örgütlerini ve arkalarındaki güçleri sevindirecek, şehit yakınlarını, gazileri, ülke ve millet sevdalılarını üzecek bir tercihte bulunma sorumluluğunu üstleneceğini sanmayız.”

“TÜRKİYE’NİN 2023 HEDEFLERİNE ULAŞMASI İÇİN BU DEĞİŞİM ŞART”

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması ve gelecek nesilleri için bu değişimin şart olduğunun altını çizerek, “Bundan sonraki kuşakların 2053 ve 2071 vizyonlarını hayata geçirebilmeleri başka türlü mümkün değil” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, halk oylamasına daha iki günün olduğunu hatırlatarak buluşmaya katılanları rehavete kapılmadan kapı kapı dolaşmaya davet etti ve ekledi: “Nasıl olsa bu iş bitti, yok, ne kadar yükseltirsek o kadar önemli.”

15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gecede İstanbul Havalimanı’na gelip meydanlara davet ettiği vatandaşlarla bir arada havalimanında bulunduğu sırada, kendisine Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun havalimanına geldiğini ancak sonra gittiğinin söylendiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi görüntüler meydana çıkıyor, orada darbecilerle pazarlık yapıyor pazarlık. Utanmadan bir de şunu söylüyor: Bir televizyon programında, radyo programında diyor ki, ‘bir darbe olacak olsa tankların önünde ben dururum, üzerine ben çıkarım’ diyor. Niye kaçtın? Niye kalkıp da oraya gelmedin?” diye seslendi.

16 Nisan’ın Türkiye için bir aydınlık ve bir milat olacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şu çağrılarla tamamladı: “Giresun, 16 Nisan’da evet diyerek bu değişime omuz vermeye, katkı sağlamaya hazır mı? Giresun, kendisinin ve geleceğinin cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle sağlanacağına evet mi? Giresun, 16 Nisan’da Karadeniz gibi coşmaya hazır mı?”

 

CEVAP VER