Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un  25. kuruluş yılına ithafen gerçekleştirilen 21. TÜRKSOY Opera Günleri konseri 20 Eylül 2018 tarihinde Girne’deki Bellapais Manastırı’nda gerçekleştirildi.

TÜRKSOY tarafından 1994 yılından beri düzenlenen ve Türk Dünyası’nın başarılı opera sanatçılarının sahne aldığı etkinliğin Bellapais’deki konserini, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Gürsel Özyiğit, KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Kültür Dairesi Müdürü Şehbal Hamzaoğulları ile protokolden geniş bir davetli topluluğu ve çok sayıda sanatsever izledi. KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Gürsel Özyiğit’in ev sahipliğinde düzenlenen konserde, Türk Dünyası’nı temsilen 6 ülkeden 8 sanatçı sahne aldı.

Fırat Purtaş, “TÜRKSOY Opera Günleri etkinliği neredeyse TÜRKSOY’la yaşıt”

Konser öncesi açılış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, TÜRKSOY’un 25. kuruluş yılına ithaf edilen “21. TÜRKSOY Opera Günleri” etkinliğinin neredeyse TÜRKSOY’la yaşıt olduğunu vurgulayarak, bundan gurur duyduklarını belirtti. TÜRKSOY’un görev ve misyonunun Türk dili konuşan toplulukların kültürel ve sanatsal paylaşımlarına imkan verecek ortamlar yaratmak olduğunu bildiren Purtaş, TÜRKSOY’un en köklü etkinliklerinden olan Opera Günleri etkinliğinin gerçekleşmesinde ve devamlılığında KKTC Kültür Dairesi’nin bağlı bulunduğu bakanlıkların büyük payının bulunduğunu vurguladı. Purtaş, başta etkinliğe ev sahipliği yapan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Gürsel Özyiğit’e, Kültür Dairesi Müdürü Şehbal Hamzaoğulları’na, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese ve etkinlikte sahne alan sanatçılara teşekkür etti.

Bakan Cemal Gürsel Özyiğit: “TÜRKSOY, Türk Dünyası’nı bir araya getiren etkinlikler düzenleyerek ortak Türk kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlamakta”

Purtaş’ın ardından konuşmasını yapan KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Gürsel Özyiğit, dünyada insanlık olarak herkesin farklı renkte, ırkta, farklı inançlara, dinlere, dillere, düşüncelere ve kültürlere sahip olarak birlikte yaşadığına vurgu yaparak, Türk ırkının da bu ırklardan biri olduğunu ifade etti. Türk ırkının dünyada çok geniş bir coğrafyaya yayıldığını buna bağlı olarak da çok farklı gelişimler gösterdiğini ve farklı kültürler yarattıklarını seslendiren Bakan Özyiğit, Türklerin tüm bu farklılıklarına rağmen ortak kültürlerini de koruduklarını belirtti. TÜRKSOY’un Türk Dünyası’nı kültür ve sanatın çevresinde bir araya getiren etkinlikler düzenleyerek, ortak Türk kültürünün gelişmesine büyük katkı sağladığını belirten Özyiğit, TÜRKSOY’un 25. kuruluş yılını kutladı. TÜRKSOY Opera Günleri’nin ülkemiz KKTC’nin sanat yaşamında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Özyiğit, etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen TÜRKSOY’a,  KKTC Kültür Dairesi Müdürü ve personeli ile sahne alacak tüm sanatçılara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Gürsel Özyiğit TÜRKSOY’un 25. kuruluş yılı anısına TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Fırat Purtaş’a anı plaketi takdim ederken, Purtaş da Özyiğit’e 25. yıl anısına hediye tabağı takdim etti.

Muhteşem sesler Bellapais sahnesinde

21. TÜRKSOY Opera Günleri’nde ilk olarak Kazakistan’dan Astana Operasının solisti Soprano Nazym Sagyntay sahne alarak İtalyan Besteci Giulio Romolo Caccini’nin “Ave Maria” isimli eserini seslendirdi.

KKTC’yi temsil eden Samsun Devlet Opera ve Balesi Sanatçılarından Bariton Tuğrul Enver Töre, Gaetano Donizetti’nin “L’elisir d’amore” operasından Belcore’n aryasını, Soprano Sermin Dikmen Töre de Gioacchino Rossini’nin “Il Barbiere di Siviglia” operasından Rosina’nın aryasını seslendirdi. Konserde bir de düet yapan Tuğrul Enver Töre ve Sermin Dikmen Töre’nin seslendirdiği Kamran Aziz’in “Al Yemeni Mor Yemeni” isimli şarkısı izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

Kırgızistan’dan Piyanist Iulia Babich’in eşliğinde gerçekleştirilen konserde sahne alan solist sanatçılar, Kazakistan’dan Soprano Nazym Sagyntay, Türkistan Eyaleti Valiliği Operasından Tenor Yerlan Zhandarbay, Kırgızistan Devlet Operası solistlerinden Soprano Aziza Mamatnazar, Azerbaycan’ın Müzikal Komedi Tiyatrosu solistlerinden Soprano Eleonora Mustafayeva ile Rusya Federasyonu’na bağlı Kabardin-Balkar’dan Soprano Leyla Gurtueva klasik eserlerin yanı sıra ülkelerinin ulusal operalarından örnekler sundular.

İzleyicilerin ayakta alkışladığı konser sonunda konserde sahne alan tüm opera sanatçıları G. Verdi’nin “La Traviata” Operası’ndan dünyaca ünlü “Brindisi” aryasını birlikte seslendirdiler.

CEVAP VER