Amerikan uçak imalatçısı Lockheed Martin, Polonya’daki iştiraki Sikorsky/PZL Mielec vasıtasıyla Ekvador ordusuna M28 tipi ikinci el bir nakliye uçağı teslim etti.

Polonya’dan başlayan yolculukta İzlanda, Grönland üzerinden Kanada ve ABD’ye geçerek 13 bin 500 km’lik Trans-Atlantik uçuşu gerçekleştiren Polonyalı pilotlar uçağı Latin Amerika ülkesi Ekvador’un Shell Mera Hava Üssüne indirdi.

Yolcu taşımacılığı, paraşütçü eğitimi, sınır devriyesi ve balıkçılık denetimleri gerçekleştirebilen uçak Ekvador ordusunun çeşitli iklim ve arazi koşullarında çok yönlü nakliye uçağı ihtiyacını karşılayacak.

İkiz turboprop Pratt & Whitney Canada PT6A-65B motorları bulunan 7 bin 500 kg ağırlığındaki uçak 19 yolcu veya 2 bin 300 kg kargo taşıma kapasitesine sahip.

Dayanıklılığı ve kısa kalkış-iniş (STOL) özelliğiyle tercih edilen uçak sahip olduğu arka yük kapısıyla da paraşütçü eğitiminde ön plana çıkıyor. Ticari ve askeri konfigürasyonda yüzden fazla M28 halen dünya çapında görev yapıyor.

İLK TESCİLİ SP-DDA

Üzerinde AEE-208 tescili bulunan uçak ilk olarak 1996 yılında uçtu. 2001 yılına kadar Polonyalı Genel Havacılık Operatörü Aerogryf bünyesinde yeralan uçak daha sonra PZL Mielec tarafından satın alındı ve Ekvador’a gönderilene dek SP-DDA tesciliyle uçtu. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER