Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) heyeti, selin etkili olduğu Ordu’nun Ünye, Fatsa ve İkizce ilçelerini ziyaret ederek, tarım arazilerinde incelemelerde bulundular.

Hasarın boyutunu tespit için tarım arazilerini inceleyen TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan ile TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Trabzon Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı, Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, bahçeleri zarar gören çiftçilerle birebir görüşerek durum değerlendirmesi yaptılar.

İnceleme sonrasında açıklama yapan Soydan, “Zararın boyutu çok yüksek. Fındık bahçelerinde ve harmanlardaki fındıklarda önemli hasar var. Büyük miktarda fındığın selle denize taşındığını, denizde adeta fındık adaları oluştuğunu görüyoruz” dedi.

Soydan, fındığın yanı sıra tarım ve hayvancılığın diğer alanlarında da zarar bulunduğunu belirterek, “Serası olan vatandaşların seraları yıkılmış. Tavuk kümesleri olanların kümesleri gitmiş, tavuklar telef olmuş. Hayvanlarına zarar gelenler, işyerlerine su basanlar var. Zarar çok ciddi boyutlarda” dedi.

Zarar gören çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Soydan, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası’na olan düşük faizli kredi borçlarının ertelenmesinin yeterli olmayacağını ifade ederek,  şu değerlendirmede bulundu:

“Zarar boyutunu tespit etme çalışmalarımız şu anda devam ediyor. Devletimiz, bütün bakanlıklar, bizler buradayız. Tabii ki zararın boyutu tespit edilecek ama öncelikle bölgemizde zarar gören çiftçilerimizin Tarım Kredi’ye ve Ziraat Bankası’na olan borçların muhakkak ertelenmesi gerekiyordu. Bununla ilgili karar alındı. Bu yetmez, üreticimizin tüm zararı karşılanmalıdır. Buradaki üreticilerimize muhakkak ek destekler yapılmalıdır. Aksi takdirde mağduriyeti gidermek zor olacaktır.”

Selden etkilenen bölgenin üretici açısından afet kapsamına alınması gerektiğinin altını çizen Soydan, “TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da düzenlediği basın toplantısında, Ordu’daki sel felaketini ele aldı. Ziraat Odaları olarak biz bu afetin sonuçlarını takip edip, raporlayıp yetkililere sunacağız” diye konuştu.

TZOB Yönetim Kurulu üyeleri Soydan ve Kozoğlu’na incelemeleri sırasında Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, İkizce Ziraat Odası Başkanı Hasan Çalık da eşlik etti.

CEVAP VER