2010 yılında TÜRKSOY tarafından kurulan, bünyesinde Türk dünyasının farklı ülkelerinden genç sanatçıların yer aldığı TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası’nın Balkan Turnesi Priştine konseri ile başladı.

TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. Yılına ithaf edilen turne kapsamında 9 günde, 6 konser gerçekleştirmek üzere yola çıkan orkestra ilk konserini Kosova’nın Priştine şehrinde verdi.

Priştineli Sanatseverler Etkinliğe Yoğun İlgi Gösterdi

Her yıl değişik sanatçılarla, farklı ülke ve şehirlerde konserler veren TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası, Priştine’deki ilk konserini 27 Temmuz 2018 tarihinde verdi. Kırmızı Salonda gerçekleştirilen konsere TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Sn. Mahir Yağcılar, T.C. Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, TİKA Kosova Koordinatörü Hasan Burak Ceran, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Ülker ve çok sayıda sanatsever katıldı.

2 Bölümden oluşan konserin ilk bölümünde dünya klasikleri icra edilirken, ikinci bölümde Gara Garayev, Ulvi Cemal Erkin gibi Türk dünyası bestekarlarının eserlerine yer verildi. Yaklaşık 70 dakika süren konserde orkestra yeni repertuvarını ilk kez sanatseverlerin beğenisine sunmuş oldu.

Prof. Purtaş: Gençlerimizin Başarısı Bizim Başarımız

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, konser sonrasında yaptığı açıklamada TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. Yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen konsere gösterilen yoğun ilgi için teşekkür etti. Prof. Purtaş: ”TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası’na muhteşem performansları için, Kosovalı sanatseverlere ise bizleri evimizde gibi hissettirdikleri için teşekkür ediyorum. Genç sanatçılarımız bu akşam  kültür hazinemizin nadide eserlerini icra ederek, bizlere unutulmaz bir gece yaşattı. Konserimiz, Türk dünyası olarak insanlık medeniyetine yapmış olduğumuz katkının özgün klasik müzik besteleri anlamında da ne kadar zengin olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Orta Asya’dan Balkanlara uzanan coğrafyada, aynı kültür dünyasının parçası olan bizleri bir araya getiren etkinliğimizle TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. Yılını da coşkuyla kutladık. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’

9 Günde 6 Konser

TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası’nın Balkanlardaki yolculuğu 27 Temmuz’da Prizren; 30 Temmuz’da Cetinje; 1 Ağustos’ta Mostar; 3 Ağustos’ta Saraybosna’da devam edecek. Turnenin son konseri ise 4 Ağustos tarihinde Zenica şehrinde gerçekleştirilecek.

Bu yılki turne ile birlikte TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası Balkanlarda Makedonya, Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan ve Kosova şehirlerinde sanatseverlerle buluşmuş olacak. TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. Yılı kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen turne TÜRKSOY, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü katkılarıyla düzenleniyor.

TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı tarafından 2010 yılında, Türkçe konuşan halkların müzik potansiyelinin evrensel klasik müzik diliyle yansıtılması, Türk kültürünün ve Türk klasik müzik bestelerinin dünyaca tanınmasının sağlanması amacıyla kurulan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası, TÜRKSOY üyesi ülkelerde bulunan konservatuarlarda öğrenim görmekte olan yetenekli öğrencilerinden oluşmaktadır.

Her yıl TÜRKSOY’a üye ülke kültür bakanlıkları vasıtasıyla seçilen gençler TÜRKSOY’un organizasyonunda bir araya gelerek repertuvar çalışması gerçekleştirmekte, gerçekleştirilen çalışmaların akabinde ise dünyanın farklı noktalarında konserler düzenlenmektedir.

Konserlerinde Türk bestekarlara ait birbirinden özel eserlerin yanı sıra dünya klasikleri’ne de yer veren TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası, kuruluşundan bu yana farklı sanatçılarla 11 kez toplanmış, dünyanın önemli sanat merkezlerinde 50’nin üzerinde konserle sahne almıştır. 2011 ‘de Türk devletlerinin bağımsızlıklarının 20. Yıldönümüne ithaf edilen ilk albümünü yayınlayan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası 2013 yılında TÜRKSOY’un kuruluşunun 20. Yıl dönümüne ithafen ikinci albümünü ve 2017 yılında Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 25. Yıldönümü vesilesiyle üçüncü albümünü sanatseverlerle buluşturmuştur.

TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. Yılı kutlamaları kapsamında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü katkılarıyla gerçekleştirilecek Balkan Turnesi’nde Azerbaycan’dan genç yetenek Mustafa Mehmandarov şef olarak yer alırken orkestrada bu yıl Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Türkmenistan’dan genç sanatçılar yer alıyor.

CEVAP VER