Mesleki ve Teknik Okulların, ekonominin gelişimi ve mesleklerin gelecek nesillere aktarılması açısından büyük öneme sahip olduğunu söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Esnaf ve sanatkarlarımızın nitelikli işgücüne ulaşmasında mesleki ve teknik okulların önemi çok büyük’ dedi.

178 BİN OLAN ÇIRAK SAYISI 75 BİNLERE KADAR GERİLEDİ

Esnaf ve sanatkarların öncelikli ihtiyaçlarının nitelikli iş gücü olduğunu belirten Palandöken, ‘Son dönemlerde yapılan uygulamalar sebebiyle 178 bin olan çırak sayısı 75 binlere kadar gerilemesi esnaf ve sanatkarlarımızın mesleklerini devam ettirmelerini oldukça zorlaştırmıştır. Öğrencilerin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle yetiştirilmesi amacıyla çırak sayısı artırılmalıdır. Çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınması, işveren tarafından çıraklara ve meslek lisesi öğrencilerine ödenen staj ücretlerinin 3’te 2’sinin devlet tarafından karşılanması, tüm mesleki ve teknik eğitim mezunlarına teknisyen unvanı verilmesi gibi uygulamalar sayesinde çırak öğrencilerimiz hem çalışıp hem para kazanıyor’ dedi.

ÖĞRENCİLER BU FIRSATI KAÇIRMAMALI

Öğrencilerin 4 yıllık eğitim sonunda kendi iş yerini açabileceğini hatırlatan TESK Genel Başkanı Palandöken, ‘Öğrencilerimiz çıraklık eğitimleri sonunda ustalık belgesi ve işyeri açma belgesi alarak kendi iş yerlerini kurabiliyorlar. Kendi iş yerlerini açmak isteyen mezunlara KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi veriliyor. Öğrencilerimiz bu fırsatı kaçırmamalı’ şeklinde konuştu.

CEVAP VER