Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana’daki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada millî iradeye saygısı olmayan ve her fırsatta millete hakaret eden zihniyetin 16 Nisan’da bir kez daha hüsrana uğrayacağını belirterek, “Buraya kadar gelen Türkiye’nin daha ileriye gidebilmek için yeni bir nefese, yeni bir enerjiye, yeni bir yönetim sistemine ihtiyacı var. İşte bu değişim ihtiyacını 14 yıldır ülkeyi yönetenler olarak en iyi biz biliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana’da yapımı tamamlanan hizmet ve tesislerin toplu açılış törenine katıldı. İstasyon Meydanında düzenlenen ve vatandaşların yoğun iştirakiyle gerçekleşen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Konuşmasının başında, törene katılmak üzere Kozan’dan Adana’ya gelen vatandaşları taşıyan bir otobüsün kaza yaptığını ve kazada 3 kişinin öldüğünü; 20 kişinin de yaralandığını öğrendiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, duyduğu üzüntülerini ifade ederek, kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm Adanalılara başsağlığı, yaralananlara da acil şifa temennisinde bulundu.

“TERÖR ÖRGÜTLERİNİN KÖKÜNÜ KURUTMANIN ÇABASI İÇİNDEYİZ”

Terör örgütlerine karşı mücadeleye değinerek, artık sivrisineklerle değil doğrudan bataklıkları ortadan kaldırıp terör örgütlerinin kökünü kurutmanın çabası içinde olduklarını ve bunun için mücadeleyi ülke sınırlarının dışına da uzanacak şekilde genişlettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “PKK’sıyla, YPG’siyle, DEAŞ’ıyla, FETÖ’suyla tüm terör örgütlerine karşı tarihimizin en büyük mücadelesini yürütüyoruz. Hamdolsun silahlı kuvvetlerimizle, polisimizle, güvenlik korucularımızla dağa-taş her yerdeyiz, teröristlere göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin terör örgütlerinin saldırılarına en çok ülkedeki siyasi istikrarın bozulduğu dönemlerde maruz kaldığını ve terör örgütlerinin sırtlan gibi ortaya çıkıp hırlamaya başladıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, en son 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra ortaya çıkan belirsizlik döneminde yaşananları hatırlattı ve “Terör örgütünün çukur eylemleriyle Kürt kardeşlerimize nasıl eziyet çektirdiklerini, kanallar açarak, çukurlar açarak evlerin altında adeta şehirler açarak ülkemizi bölmeye nasıl çalıştığını unutmadınız değil mi? Aynı dönemlerde DEAŞ’ın büyük şehirlerimizi nasıl kana ve ateşe boğmak istediklerini unutmadınız değil mi? Bu katil süreleri başarılı olmayınca 15 Temmuz 2016’da FETÖ ihanet çetesini devreye sokup darbeye teşebbüs ettiler” dedi.

“TÜRKİYE’Yİ TEHDİTLER KARŞISINDA DAHA GÜÇLÜ HÂLE GETİRECEĞİZ”

16 Nisan’da oylanacak Anayasa değişikliğiyle amaçlarının, Türkiye’yi bu tür tehditler karşısında daha güçlü hâle getirecek bir yönetim sistemine geçmek olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşları; Türkiye’nin bir daha böyle karanlık günler yaşamaması ve ülkenin terör örgütlerine karşı verdiği mücadeleyi güçlendirmesi için 16 Nisan halk oylamasında ‘evet’ demeye çağırdı.

“ESED, 1 MİLYONA YAKIN İNSANIN KATİLİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin; Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde verdiği mücadelenin o ülkelerin iç işlerine karışma amacı taşımadığının ve kendi güvenliğini sağlamanın çabası içinde olduğunun altını çizdi ve şunları ekledi: “Suriye’yle, sınırı olmayan ülkeler burada. Ne diyorlar? ‘Efendim, bizi çağırdılar da gittik.’ Çağrıldığınız her yere gitmeye mecbur değilsiniz. Bu adam katil Esed’dir. Bu adam devlet terörü uyguluyor. Teröristlerin davetine ne zamandan beri icabet ediliyor? Ve şu anda neredeyse 1 milyona yakın insanı bu katil Esed bugüne kadar ne yazık ki öldürdü. Bu insanların günahı neydi? Senin vatandaşın be, bunları öldürdün. Bunlar eli silahlı teröristler değildi; ama bu katil Esed bunları yaptı. Bize tehditler sınırlarımız dışından geldiği için mücadelemizi oralara taşımak zorunda kaldık, onun için Kandil’e gittik. Tabi bu ülkelerde yaşayan insanlarla bin yıllık kardeşliğimizi unutmuyoruz.”

16 Nisan’da sandıklardan ‘evet’ çıkmasıyla birlikte Türkiye’de yeni bir dönemin başlayacağını, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin Türkiye’nin kalkınması, gelişmesi, büyümesi için ihtiyacı olan istikrar ve güven iklimini güçlendireceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni sistemde Türkiye için söyleyecek sözü olan, milletimize vereceği hizmeti olan herkese yarışma imkânı getirdik, Cumhurbaşkanı adaylığını sadece partilere, sadece milletvekillerine bırakmadık. Tarihimizde ilk defa milletimiz doğrudan seçim zamanı geldiğinde ne yapacak? 100 bin imza ile Cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. Bundan daha demokratik, bundan daha adil bir yarış olabilir mi?” diye ekledi.

“CUMHURBAŞKANI HÜKÛMETİ, MİLLETVEKİLLERİ MECLİSİ ÇALIŞTIRACAK”

Yeni sistemde milletin önüne 5 yılda bir, iki sandığın geleceğini; bir sandıkta Cumhurbaşkanını bir sandıkta da milletvekilini seçeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama bunu maalesef ana muhalefet hâlâ anlamış değil. Cumhurbaşkanı hükûmeti çalıştıracak, milletvekilleri Meclisi çalıştıracak; olay bu kadar açık. Ne diyor? ‘Meclis diye bir şey kalmayacak’ diyor. Ayıptır yahu. ‘Geldiği gibi Meclis’i de fesih edecek’ diyor. Cumhurbaşkanın Meclisi fesih yetkisi yok, yalan söyleme, her şey ortada. Tam aksine, parlamento gerek denetlemede, gerek yasamada organı olarak yasal düzenlemeler yapmakla daha güçlü hâle gelecek” ifadelerini kullandı.

“MUHTARLIKLARI VE LOKANTALARI KAPATACAĞIMIZ YALANINI YAYDILAR”

Oylanacak sistemde, Meclis’in ve hükûmetin kendi işlerini yapacağını, böylece geçmişte çok ağır bedelleri olan tartışmaların, kavgaların ve çekişmelerin önüne geçilmiş olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa değişikliği metnini okumayanların bu basit gerçeği anlamadıklarını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Yalanın ölçüsü ve freni olmadığı için hızlarını alamayıp, işi Meclisi, muhtarlıkları, lokantaları kapatacağımızı söylemeye kadar vardırıyorlar. Muhtarlıkları da kapatacakmışız; ya muhtar bir defa Cumhurbaşkanı nasıl seçilerek geliyorsa, muhtar da seçilerek geliyor, dolayısıyla kararnameyle muhtarı kapatamazsın, çünkü yasa kararnamenin üstündedir, anayasa hepsinin üstündedir. Peki, kararname nerede devreye girer? Bir boşluk var, Cumhurbaşkanlığı bununla ilgili bir kararname hazırlar, eğer bu kararnameyi Meclis beğenmediyse, kabul etmediyse bu kararnameyi de ne yapabilir, geri iade edebilir; her şey ortada. Güç kimde? Parlamentoda. Ama bunu anlatmaktan çekiniyor. Neymiş, lokantaları kapatacakmış; ya çok ayıp. Bu ülkede lokantaları kapatıp milletimizi Adana kebabından mahrum bırakacak adamın alnını karışlarlar alnını. Böyle saçmalık olur mu? Hani ‘ağzı olan konuşuyor’ derler ya, bunların ki de tam o hesap. Sadece ağızları olduğu için konuşuyorlar, ama ne söylediklerinin farkında değiller. Biri çıkıyor, evet diyenleri İzmir’e dökmekten bahsediyor, öteki çıkıyor 15 Temmuz’a ‘kontrollü darbe’ diyor. İşte bu kadar kontrolü yitirmiş durumdalar.”

“16 NİSAN’DA BİR KEZ DAHA HÜSRANA UĞRAYACAKLAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, millî iradeye saygısı olmayanların, her fırsatta millete hakaret eden zihniyetin 16 Nisan’da bir kez daha hüsrana uğrayacağını ifade etti ve “Buraya kadar gelen Türkiye’nin daha ileriye gidebilmek için yeni bir nefese, yeni bir enerjiye, yeni bir yönetim sistemine ihtiyacı var. İşte bu değişim ihtiyacını 14 yıldır ülkeyi yönetenler olarak en iyi biz biliriz. Kılıçdaroğlu bu işlerden anlamaz, ver eline 5 tane koyun, kaybeder gelir” değerlendirmesinde bulundu.

15 Temmuz darbe girişiminin yeni yönetim sisteminin ertelenemez hâle geldiğini ortaya koyduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Başbakan Binali Yıldırım’ın dirayetli ve sorumlu tutumu sayesinde, değişikliğin Meclis’ten geçerek halkın önüne geldiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti, MHP, BBP, CHP ve SP’ye gönül veren vatandaşlara, “Gelin bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeş olalım ve hep birlikte Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkartacak bu yeni yönetim sistemini 16 Nisan’da sandıkları patlatarak geçirelim” şeklinde seslendi.

“14 YILDA ADANA’YA 33 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPTIK”

Geçen 14 yılda Adana’ya 33 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirten ve bu yatırımlar arasında tamamlanmış olanlardan ve yapımı hâlen devam edenlerden örnekler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bin 550 yataklı Adana Şehir Hastanesinin kısa bir süre sonra hizmete açılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden projelerin tamamlanmasıyla Adana’nın; Ankara-İstanbul, İzmir ve Gaziantep-Şanlıurfa, Mardin istikametlerine hızlı tren hatlarıyla bağlanacağını kaydetti.

Yapılan törenle, yatırım bedeli 682 trilyon olan 197 hizmet ve tesisin resmî olarak açılışlarının gerçekleştirildiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımların Adana’ya ve tüm Adanalılara hayırlı olmasını diledi.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, törene katılan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve milletvekilleri ile birlikte yapımı tamamlanan hizmet ve tesislerin açılış kurdelesini kesti.

 

CEVAP VER