Dünyanın plaj kumu üzerinde yapılacak ilk ‘Kısa Kalkış ve İniş’ (STOL) yarışması olan ‘Zoute Air Trophy’ rüzgar engeline takıldı.

Belçika’nın tanınmış sahil kasabası Knokke-Heist’te 14-17 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek yarışma için geçici olarak uluslararası havaalanına dönüştürülen plajda esen sert  rüzgarlar yarışmanın daha başlamadan ertelenmesine yol açtı.

Saatte 28 knot süratle esen yan rüzgarların uçuş güvenliğini tehlikeye düşüreceğini belirten organizasyon komitesi uçuşların başlaması için rüzgarın kıyıya paralel esmesini ya da 10 knot’ın altına düşmesini bekleme kararı aldı. Yarışmanın TSİ 20:00’de başlaması planlanıyor.

Amerikan “Vintage Air Rally” organizasyonundaki mücadeleye dünyanın dört bir yanından usta pilotların katılması ve yeni bir dünya rekoru kırılması hedefleniyor. Eski model klasik uçaklar ve STOL uçakların yanısıra modern uçakların da katılacağı yarışmada hava trafik kontrolünün sağlanması için alışılmışın dışında bir kontrol kulesi de plajdaki yerini aldı.

Hassas iniş ve kalkış manevralarını en kısa mesafede tamamlayan pilotlar yarışmayı kazanacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

Yarışmanın kazanan ismi 18 numarayla ve Storch tipi uçağıyla müsabakaya katılan Monaco’lu Jean louis Schlesser oldu.

14.5 mt kalkış, 13.8 mt iniş olmak üzere toplam 28.3 mt mesafede en kısa kalkış-iniş gerçekleştiren usta pilot birinciliği elde etti.

YARIŞMA SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

 

CEVAP VER