Kolejli İş İnsanları Derneği (KİD) Başkanı Hakan Çınar ve beraberindeki heyet, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

KİD Başkanı M. Hakan Çınar, Genel Sekreter İlknur Seven, Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Topkaya, Mehmet Ali Ertuğrul ve Serhat İpek, ASO Başkanı Nurettin Özdebir’e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi.Türkiye ve Ankara ekonomisine dair önemli gündem maddelerinin konuşulduğu toplantıda; yerli otomobil ve kalifiye eleman gündem maddeleri üzerinde duruldu. Ankara’nın hak ettiği yere gelebilmesi için çalışmalar yürüttüklerini anlatan KİD Başkanı Hakan Çınar “Bizler iş insanları olarak Ankara’mıza değer katacak işler yapmalıyız” ifadelerini kullandı. Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise Erken seçim kararının sonuç ne olursa olsun Türkiye’nin geleceği için hayırlı olacağını söyleyerek “Önemli olan dış ilişkilerde başarılı politikalar izleyebilmek. Ekonomimizin gelişmesi de dış pazardan gelen sermayelere bağlı. Türkiye üzerinde dış güçler tarafından yürütülmeye çalışılan bir algı operasyonu var. Bu yüzden yatırımcılar adım atmakta çekiniyor” ifadelerini kullandı.

“Yerli otomobil için B planı devreye sokulmalı”

KİD Üyesi ve Aruoba İnovasyon Yönetim Kurulu Başkanı İskender Aruoba’nın yarım asırdır yerli otomobil noktasında büyük çabalar gösterdiğini hatırlatan Hakan Çınar “Yerli otomobil demek ülke ekonomimiz için gelişim ve dünya pazarına açılmak demektir. Belirlenen gruplar ile sadece bu sürecin yürütülmesini doğru bulmuyoruz. B planı daima gündemde tutulmalı” dedi. ASO Başkanı Özdebir ise; 5 milyar dolar fizibilite çalışması yapıldığını anlatarak “1,5 milyon dolar ile başlanacak. 120 bin aracın altında satım gerçekleşirse zarar demek. Kara geçebilmek için 140 bin araç kotasını aşmak gerekiyor. İstatistiklere baktığımızda evet yılda 250 bin araç satılıyor fakat bu durum yanıltıcı olmamalı. Türk markası yaratılmadan satım çok zor olacaktır. Markalaşma süreci başarı ile yürütülmeli. Elektrikli araç devrine geçmemiz ve bu anlamda çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmemiz lazım. Bunun yanı sırada otomobil parçaları üretme yolunda da başarılı adımlar atmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Özdebir, Bozankaya gibi elektrikli toplu taşıma üreten güçlü firmaların da bu tür girişimlerde önünün açılması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Kalifiye elemana ihtiyaç var”

KORE dışında hiçbir ülke vatandaşının imalat sanayinde çalışmak istemediğini söyleyen Nurettin Özdebir “ASO olarak 2006 yılında SİMEB projemizi hayata geçirdik. Projemiz kapsamında haftada 2 gün okul 3 gün ise işletmede eğitim imkânı sağlanıyor. Aynı zamanda çocuklara maaşlarının 3’te 2’si kadar maaş veriliyor. Bu sayede sisteme entegre olma durumları kolaylaşıyor. Almanya’dan getirdiğimiz 4 saat süren beceri testini de bu noktada hayata geçiriyoruz. Yetiştirdiğimiz gençlerimiz bu noktada birçok işletmede çalışmaya başladı. ASO bünyesinde bulunan okulumuz artık kabına sığmamaya başladı” diye konuştu.

CEVAP VER