AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa’da Kur’an-ı Kerim’den bazı ayetlerin çıkartılmasını isteyen bildiri yayımlanması hakkında, “Biz Batı ülkelerini İslam düşmanlığı, Türk düşmanlığı, yabancı düşmanlığı, ırkçılık konusunda uyardıkça adımız kötüye çıkıyor. Ey Batı, bak bizim kutsal kitabımıza saldırdıkça şunu bilesiniz ki; biz sizin kutsallarınıza saldırmayacağız ama sizi alaşağı edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı’na katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimleriyle ilgili seçim takvimin işlemeye başladığını, Cumhurbaşkanlığı adaylarının büyük ölçüde belirlenmiş olduğunu kaydetti.

“CUMHURİYET DÖNEMİNİN TAMAMINDA YAPILANLARDAN DAHA FAZLA HİZMETE İMZA ATTIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 yıla ilişkin en büyük hayıflanmasının kendi sıkletlerine uygun bir ana muhalefet bulamayışları olduğunu söyleyerek “Bunun için hizmet yarışını da, siyaset yarışını da hep kendi kendimizle yapmak zorunda kaldık. Kendi rekorlarımızı kırmak için çalıştık. Kendi projelerimizin üzerine çıkmak için uğraştık. Hamdolsun milletimize olan hizmet aşkımızla 16 yılda Cumhuriyet döneminin tamamında yapılanların üç katı, beş katı, on katı hizmetlere imza attık” dedi.

Önümüzdeki yeni dönemde başarı çıtasını hem hizmet ve proje konusunda, hem de siyasi kriterler konusunda iyice yukarıya çıkardıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dikkat ederseniz, kimse bizi kriterleri yükseltmeye zorlamadı, hepsini de biz kendi irademizle hayata geçirdik, çünkü büyüyen ve güçlenen Türkiye’nin ihtiyacı buydu” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesinin, 2053 ve 2071 vizyonlarını hayata geçirebilmesinin tek yolunun, yönetim sistemini buna uygun hâle getirmek olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok partili dönemde neredeyse tüm liderlerin, tüm başbakanların, tüm cumhurbaşkanlarının tespit ettiği, hayal ettiği, ama bir türlü hayata geçiremediği bu değişimi gerçekleştirmenin kendilerine nasip olduğunu ifade etti.

“MİLLET SİZDEN NEYİ YIKACAĞINIZI DEĞİL, NEYİ İNŞA EDECEĞİNİZİN PROJESİNİ BEKLİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerinin bugüne kadar hep değişimden, yenilikten, gelişmeden yana olduklarını, icraatlarını da bu doğrultuda yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Buna karşılık muhalefetin vaatlerine baktığımızda karşımıza şöyle bir manzara çıkıyor: Biri gözüne Cumhurbaşkanlığı Külliyesini, öteki devletin uçaklarını, beriki yeni yönetim sistemini kestirmiş. İlla biz bunları yıkacağız, yok edeceğiz diyorlar. Biri artık Çankaya’da gidip orada yatacakmış, bir diğeri de bu Külliyeyi işte gençlere tahsis edecekmiş. Ya böyle politika olur mu, bu nasıl cüce bir politikadır? Çankaya’da yatmakla, orayı konuk evi hâline getirmekle politika yapacağını zannedenler bu milleti ne yerine koyuyorlar? Ve bu millet gerekeni zaten 24 Haziran’da gerektiği gibi verecektir.”

Bunların çok basit, popülist politikalar olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar artık mazide kaldı, kimse bunları yutmuyor. Millet sizden neyi yıkacağınızın değil neyi inşa edeceğinizin projesini bekliyor. Zaten bugüne kadar bir dikili ağacınız yok, neyi dikeceksiniz onu söyleyin. Kafanızda Türkiye için, Türk milleti için şöyle akılda kalacak, dertlere derman olacak, tarihe geçecek bir projeniz var mı onu söyleyin” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen Pazar günü manifestolarını paylaştıklarını, yakında da projelerini paylaşacaklarını söyleyerek, “16 yıldır iktidara gelmek için bekleyen muhalefetin çok daha büyük iddiaları, çok daha fazla projesi olması gerekmez mi?” dedi.

“ŞAYET BİR GÜN MİLLETİMİZ ‘TAMAM’ DERSE, ANCAK O ZAMAN KENARA ÇEKİLİRİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Tek bir dertleri var, o da Recep Tayyip Erdoğan’ı yıkmak. Bizi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına da, AK Parti Genel Başkanlığına da, Başbakanlığa da, Cumhurbaşkanlığına da milletimiz getirdi. Şayet bir gün milletimiz ‘tamam’ derse, ancak o zaman biz kenara çekiliriz. Bugüne kadar vesayetçilerden darbecilere kadar kim bizi haksız, hukuksuz yere yıkmaya çalıştıysa, her seferinde milletimizle birlikte biz karşılarında durduk. İnşallah 24 Haziran’da da milletimizle birlikte yıkım ekibine hak ettiği bir dersi bir kez daha vereceğimize inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim yarışında başka cumhurbaşkanı adayları da olduğunu, kendilerinin ne kadar çok adayla yarışırsa o kadar memnun olacaklarını belirterek “Demokrasinin güzelliği işte budur” dedi. Türkiye’nin demokraside geldiği noktayı görmek isteyenlerin, 24 Haziran seçimlerindeki bu geniş yelpazeye, çeşitliliğe, renkliliğe bakmalarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bununla birlikte her yiğidin bir yoğurt yiyişi var. Ötekilerin tarzı yıkmak, yok etmek olabilir. Bizim siyaset anlayışımız hizmet üzerine, proje üzerine, yatırım üzerine, inşa üzerine kuruludur. Bu seçimlerde de milletimize demokrasiden, ekonomiye, adaletten altyapıya kadar her alanda yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı anlatacağız” diye konuştu.

Muhalefetin tek projesinin Türkiye’yi eski sisteme geri döndürmek olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan bu tavrın her şeyden önce milletin 16 Nisan’da ortaya koyduğu iradeye saygısızlık olduğunu vurguladı.

“DÜNYA DEĞİŞİRKEN, BİZİM YERİMİZDE SAYMAMIZ DÜŞÜNÜLEMEZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerinin millete taahhüdünün yeni yönetim sistemini derhâl tüm unsurlarıyla hayata geçirmek; eksiklerini, aksaklıklarını görüp bunları gidermek olduğunu kaydetti. Yönetim sisteminin değişecek olmasının sağlayacağı imkânları gayet iyi bildiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıkladıkları manifestoda bu imkânlarla tahayyül ettikleri Türkiye hayalini kısmen ifade ettiklerini, somut hizmetlere ve yatırımlara ilişkin hususları ise beyannamelerinde anlatacaklarını bildirdi. AK Parti’nin 16 yıldır iktidarda olduğunu ve bu süre içinde ortaya çıkan bir birikimin bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski yönetim sistemiyle yapabildiklerinin bunlar olduğunu kaydetti.

“Dünya değişirken, Türkiye değişirken, AK Partinin ve yeni dönemde hükûmeti kuracak olan cumhurbaşkanı olarak bizim yerimizde saymamız kesinlikle düşünülemez” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, oluşturdukları tecrübe ve birikimin üzerine süratle yeni projeler koyarak yola devam edeceklerini belirtti.

“16 YILIN BİRİKİMİ ÜZERİNE YEPYENİ BİR TÜRKİYE İNŞA ETME SÜRECİNDEYİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi yeni yönetim sisteminin ruhuna uygun şekilde çok daha ileri hedeflere yürümek kararındayız. Fakat, bizim karşımızdakilerin hiç birinin bir defa böyle bir ne deneyimi, ne tecrübesi, bu tür şeyleri yok. Onlar bu işe sıfırdan başlayacaklar, yeni başlayacaklar. Biz ise aldığımız bu mesafenin üzerine şimdi inşallah yeni projelerle adımlarımızı atarak süratle ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkartacağız. Tabii bu asla eskiyle çelişme veya eskiyi reddetme değil, tam tersine 16 yılın birikimi üzerine yepyeni bir Türkiye inşa etme sürecidir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Hükûmetini ve ona destek olacak Meclis çoğunluğunu Türkiye’yi hedeflerine, milleti hayallerine kavuşturmanın güç kaynağı olarak talep ettiklerini, çünkü yapacak çok işlerinin olduğunu ifade ederek şunlar kaydetti: “Demokraside terör örgütlerinin her yolu kullanarak gerçekleştirdiği sabotajlara rağmen ileriye doğru atacağımız daha çok adım var. Ekonomide hiçbir rasyonel ve teknik temeli olmayan, tamamen kur üzerinden yürütülen saldırı dalgasını tersine çevirmek için hayata geçirecek projelerimiz var. Dış politikada Suriye, Irak, İran, Balkanlar, Avrupa Birliği, Amerika, Rusya, Orta Asya, Afrika başta olmak üzere her alanda yapacağımız çok iş var. Güvenlik konusunda sınırlarımızın içinde ve dışında artık kaçınılmaz hâle gelen operasyonları sürdürmeye, birliğimizi ve beraberliğimizi daha da güçlendirmeye ihtiyacımız var. Hizmet kalitesini yükseltecek, eğitim-öğretim kurumlarımız, sağlık kurumlarımız, yapacak yeni otoyollarımız, hızlı tren hatlarımız, barajlarımız ve el uzatacak gariplerimiz var.”

İSTİKRAR VE GÜVENİN TEMİNİNDE MECLİS ÇOĞUNLUĞU ÖNEMLİDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan bütün bunları etkili ve kararlı bir şekilde yapabilmek için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin çok önemli bir kolaylık olacağını, bununla birlikte mecliste de çoğunluğun sağlanmasının şart olduğunun altını çizdi.

“Her şeyden önce, sistem oturana kadar Cumhurbaşkanlığı kararnameleri yanında çok sayıda kanun çıkarmaya veya kanun değişikliğine, hatta anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Benim aziz milletimden isteğim şudur: Bizi bugüne kadar yalnız bırakmadınız, bu defa anayasa değişikliği yapabilecek güce bizleri kavuşturmak suretiyle Cumhur İttifakı’na çok daha farklı bir güç katmanız olacaktır. Bugüne kadar yaptığımız icraatları, sağladığımız istikrar ve güven ortamına borçluyuz. Yeni dönemde de istikrarın ve güvenin temininde meclis çoğunluğu önemlidir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı’yla amaçlarının Mecliste sadece çoğunluğu elde etmek değil, aynı zamanda reformlar için gereken anayasa değişikliği sayısına da ulaşmak olduğuna işaret ederek, “Milletimizin desteğiyle Cumhur İttifakı’nın anayasa değişikliği çıtasının üzerine çıkacağına ben inanıyorum, milletime güveniyorum” dedi.

“KENDİLERİNE FARKLI İSTİKAMETLER TAYİN EDENLERE ‘GÜLE GÜLE’ DEMEKTEN BAŞKA ELİMİZDEN BİR ŞEY GELMEZDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Tayyip Erdoğan bugüne kadar ülkesinin ve halkının aleyhine olacak hiçbir adım atmamış, hiçbir iş yapmamış, hiçbir karar vermemiştir. Buna rağmen, ortaya çıkan sıkıntılar, sorunlar, eksikler ve belki yanlışlar art niyetten veya tembellikten değil, hayatın kendi tabii akışı içindeki değişimlerden kaynaklanmıştır. Dün iyi bildiğiniz, birlikte yol yürüme kararı aldığınız insanların veya kesimlerin, yarın rotayı nereye çevirebileceklerini kestirmek mümkün değildir. Biz Rabbimizin emri gereği hüsnü niyetle ülkemize ve milletimize hizmet edecek herkesle birlikte olmaktan hiçbir zaman çekinmedik, çekinmeyiz. Ne zaman ki yollar çatallaştı, işte o zaman hep milletimize baktık, onun gösterdiği istikamette yürümeyi sürdürdük. Geçmişte birlikte olduklarımızdan, daha sonra kendilerine farklı istikametler, başka yollar, başka hedefler tayin edenlere ‘güle güle’ demekten başka elimizden bir şey gelmezdi, nitekim öyle de yaptık.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan kendilerinin tek sorumluluğunun ve taahhütlerinin millete ve ülkeye olduğunu, onun dışında kimseye bir mecburiyetleri veya mahkumiyetleri bulunmadığını ifade ederek “Bugüne kadar yaptıklarımızın ve yapmadıklarımızın hesabını milletimize vermekten hiç çekinmedik. Hesabımız halkadır, Hakk’adır, bu da böyle bilinmeli. Bugün de bu hesabı her yerde, herkese karşı göğsümüzü vererek veririz.” şeklinde konuştu.

“Millî birlik ve kardeşlik projemizin başarısı için ne kadar samimiyetle gayret gösterdiysek, bölücü örgütü açtığı hendeklere gömerken inlerinde bulup tepesine binerken de aynı derecede samimiydik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan kendilerinin terör örgütünün güdümündeki parti ve kuruluşlar gibi hiçbir zaman ikiyüzlü, iki dilli olmadıklarını belirtti.

“BİZ SİZİN KUTSALLARINIZA AYNI DİLLE SALDIRMAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında geçtiğimiz günlerde Fransa’da bir grup yazar ve siyasetçinin Kur’an-ı Kerim’den bazı ayetlerin çıkartılmasını isteyen bir bildiri yayınlamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Bunu söyleyenlerin Kur’an-ı Kerim’den haberlerinin olmadığı çok belli de, acaba ömürlerinde kendi kitapları İncil’i hiç okumuşlar mıdır veya Tevrat’ı okumuşlar mıdır veya Zebur’u okumuşlar mıdır?” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Okusalar herhâlde İncil’in de yasaklanmasını isterler. Ama bunların böyle bir sorunu, böyle bir derdi asla yok. Biz Batı ülkelerini İslam düşmanlığı, Türk düşmanlığı, yabancı düşmanlığı, ırkçılık konusunda uyardıkça adımız kötüye çıkıyor. Ey Batı, bak bizim kutsal kitabımıza saldırdıkça şunu bilesiniz ki; biz sizin kutsallarınıza saldırmayacağız ama sizi alaşağı edeceğiz, bunu da bilin. Siz her şeyden önce kimsiniz de bizim kutsalımıza veya kutsallarımıza saldırıyorsunuz. Biz sizin ne denli aşağılık olduğunuzu biliyoruz. Bunu zaten her yerde yaptınız, yapıyorsunuz, yeni tanımadık sizi. Fakat ne kadar siz bunları yapsanız da biz sizin kutsallarınıza aynı dille saldırmayacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan kim ne derse desin, hakikatleri haykırmayı sürdüreceklerini söyleyerek kendi iktidarları döneminde Türkiye olarak hiçbir ülkeye, hiçbir uluslararası kuruma kayıtsız şartsız bağlılık veya kayıtsız şartsız husumet anlayışıyla hareket etmediklerini belirtti. “Biz kişilere değil ilkelere bağlıyız.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karşımızdakiler bu ilkelere uyarsa ne ala, uymazlarsa hiç kusura bakmasınlar, Türkiye kendi çıkarları doğrultusunda dilediğini yapmakta serbesttir; bu da böyle bilinsin” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının sonunda önümüzdeki dönemde seçimler için 600 kişilik bir listeyi pek çok ölçüyü ve dengeleri hesaba katarak oluşturacaklarını, bu konuda tek dertlerinin halkın karşısına en idealiyle çıkmak olduğunu belirtti. Meclis grubu ne kadar güçlü olursa yürütmede o kadar rahat edeceklerini tekrar eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı’nın da şu ana kadar gayet iyi gittiğini, diğer partilerin kurduğu “üç benzemez” ittifakının tersine tek adayla milletin karşısına çıkacaklarını ifade etti.

CEVAP VER