Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK), Fair Play düşünce ve davranışını ülke genelinde yayma ve benimsetme amaçlı faaliyetleri kapsamında sürdürdüğü “Türkiye Fair Play Ödülleri” bu yıl da yeni sahiplerini buluyor. Olimpiyatevi’nde düzenlenen basın toplantısıyla 2017 yılı kazananlarının açıklandığı TMOK Fair Play Ödülleri ile bu yönde örnek davranışlar sergileyen kişi, kurum ve kuruluşların takdir edilerek toplum nezdinde onurlandırılmaları ve bu suretle başta yetişmekte olan genç kuşaklar olmak üzere insanlarımızın Fair Play davranışları sergilemeye özendirilmeleri hedefleniyor.

TMOK Fair Play Komisyonu’nun düzenlediği basın toplantısında Komisyon Başkanı Erdoğan Arıpınar, Fair Play Ödülleri’nin öneminden bahsederek başladığı konuşmasını “Sportif Davranış” dalında ödül kazanan isimleri açıklamasıyla sürdürdü. Arıpınar’ın ardından “Sportif Tanıtım” dalında bu yılın Fair Play Ödülü sahipleri Başkan Yardımcısı Bilge Donuk tarafından basın mensuplarıyla paylaşıldı. Fair Play Komisyonu Raportörü Semra Demirer’in “Sportif Kariyer” dalındaki ödül alacak isimleri açıklamasıyla devam eden basın toplantısı son olarak Arıpınar’ın “Toplumsal Fair Play Ödülü” sahibi Kamber Bozan’ın (Kamber Bakkal) ismini açıklamasıyla sona erdi.

“İyiye, doğruya, güzele” sloganından yola çıkan Fair Play Ödülleri’nin bu yılki sahipleri 22 Mayıs 2018 tarihinde Olimpiyatevi’nde düzenlenen törenle ödüllerini alacak.

TMOK 2017 Fair Play Ödülleri’nin Kazananları

Sportif Fair Play

Tanıtım Dalı

BÜYÜK ÖDÜL

Dr. Hülya BİNGÖL İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi

Fair Play tanıtım programları organize ederek, sporun önemli isimlerinin konuk edildiği toplantılarda Fair Play’den bahseden konferanslar düzenlemektedir.

ŞEREF DİPLOMASI

ÇILGIN TÜRKLER YÜZME TAKIMI

Organ bağışına dikkat çekmek ve nakil bekleyen hastaları hatırlatmak için, Büyük Okyanuns’taki Catalina Boğazı’nı yüzerek geçtiler. 13 saat 12 dakika (7 saati zifiri karanlıkta) Büyük Okyanus’ta Catalina Boğazı’nda suda kulaç atan iki Türk yüzücü bu davranışlarıyla Türk Kalp Vakfı’na destek toplamayı hedefledi.

İSTANBUL SOMA ASLANGÜCÜ

SPOR KULÜBÜ

Savaş mağduru göçmen çocukların futbol yolu ile sosyal yaşama kazandırılması için projeler hayata geçirmiştir. Projede yer alan Suriyeli çocuklardan biri olan Türkiye Vatandaşlığı’na geçerek Adem Metin ismini alan çocuk, bu proje sayesinde U14 milli takımına kadar yükselmiştir. Kulüp Adem Metin gibi pek çok çocuğa maddi-manevi destek vermekte ve kariyer planlamalarını yapmaktadır.

KUTLAMA MEKTUBU

Ayhan KEP İBB Gençlik ve Spor Müdürü

Yaptığı çok sayıda çalışmalar ile ülke sporuna, gençliğe, topluma önemli katkılarda bulunmuştur. İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Üyesi olan Kep, Türk sporuna, uluslararası ve yerel organizasyonlarda sunduğu katkılar ve adil oyun ruhuna sahip kişiliği ile öne çıkmıştır.

Osman PİŞİRİCİ Öğretmen/Lykia İzcilik ve Doğa Sporları Kulübü Kurucusu ve Başkanı

Makale, haber ve yazı dizileri, radyo programı, TV dizisi, kampanya, konferans gibi Fair Play’i tanıtıcı çalışmalarıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Fair Play anlayışını yaymak amacıyla projeler gerçekleştirmektedir.

Muhammed İrfan KURUDİREK Kafkas Üniversitesi Sarıkamış BESYO Araştırma Görevlisi

”ŞAMPİYON OL PROJESİ”

Erzurum’da kış sporlarını tabana yaymak ve yapılan organizasyonların kente spor mirası adına

kalıcı etkiler bırakması için başlatılan proje binlerce kişiye kış sporlarını tanıttı ve onlara şampiyon olma imkanı tanıdı. Proje kapsamında resim sergisi ve Kış Sporları Sokağı açıldı.

Sportif Fair Play

Davranış Dalı

BÜYÜK ÖDÜL

Valerios LEONIDIS Antrenör – Eski Şampiyon Halterci

Rakibi Naim Süleymanoğlu’nun cenazesinde Türk Bayrağı’na sarılı tabutunu öperek erdemli davranış sergilemiştir.

ŞEREF DİPLOMASI

FENERBAHÇE VE GALATASARAY KADIN VOLEYBOL TAKIMLARI

Fenerbahçe ve Galatasaraylı kadın voleybolcular, final maçından sonra örnek davranış göstererek,birlikte fotoğraf çektirdiler. Final sonrası ezeli rakipler yenen ve yenilen takımlar hep birlikte dostluk görüntüsü sergilediler.

BATUHAN ERİKLİ Balıkesir Orientering Takımı Oyuncusu

Sakatlanan rakibini, yarışmayı bırakarak 1,5 km sırtında taşıdı.

KUTLAMA MEKTUBU

Devrim ŞAHİN Beşiktaş U10 Takımı futbolcusu

Mete Bozkurtlu Turnuvası’nda herkes şampiyonluğu kutlarken, o rakibi olan Altınordulu futbolcuları teselli etti.

TRABZON İMKB KIZ MESLEK LİSESİ FUTSAL TAKIMI

Takım antrenörü Coşkun Kör

Rakipleri kaza geçirince final maçına çıkmayıp ikincilik kupası ile yetindiler.

Nil ÇOKGEZEN Satranç

8 yaşındaki satranç oyuncusu, 2017-2018 İstanbul Küçükler Satranç İl Birinciliği maçında hakemlerin görmediği kural dışı hamlesini hakemlere bildirerek maçı kaybetti.

Sportif Fair Play

Kariyer Dalı

BÜYÜK ÖDÜL

Salih BORA Güreş

Spor hayatı boyunca adaletli, dürüst ve çalışkan bir sporcu oldu. Ülke sporuna 3 kez Büyükler Dünya İkinciliği kazandırdı. Türk Sporuna Hamza Yerlikaya, Şeref Eroğlu, Nazmi Avluca gibi şampiyonlar yetiştirdi. Büyüklerde 2009 yılında şampiyon olan takımın antrenörlüğünü yaptı.

ŞEREF DİPLOMASI

AMPUTE FUTBOL TAKIMI Futbol

Ampute Futbol Branşında Avrupa Şampiyonu olarak branşa özgü başarılara bir yenisini daha ekledi. Bu başarısıyla engelli sporuna yönelik farkındalığa büyük katkı sağladı.

Olgun ATİLLA Bornova Belediye Başkanı

İzmir’in stad sorununun çözümüne katkı sunarak Göztepe ve Altınordu takımlarının bu statta oynamasının önünü açtı. İzmir Bornova semtinde spor alanındaki diğer çalışmalarının yanında Bornova’yı salon sporlarının merkezi haline getirdi. Ayrıca birçok sosyal sorumluluk projesi üreterek, topluma yararlı olmaya devam etti.

KUTLAMA MEKTUBU

Birsel Vardarlı DEMİRMEN Basketbol

’’Kadınlar Euroleague’de tüm zamanların asist kraliçesi listesinde 4. sırada yer aldı. 7 kez Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi Şampiyonu (2007,2008,2009,2010,2011,2012,2013)

2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası Gümüş Madalya

2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası Bronz Madalya

2 kez Kadınlar Euroleague Gümüş Madalya (2013,2014)

2 kez Türkiye Kupası Şampiyonu (2007,2008)’’

Yasemin HORASAN Basketbol

Spor hayatı boyunca 328 kez milli formayı giyen Yasemin Horasan bu süre zarfında çok sayıda başarıya imza attı ve spor ahlakına uygun hareketler sergiledi. 2012 Londra Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil etmesinin yanı sıra 2011 Avrupa Şampiyonası Finali’nde mücadele eden ve 2005 Akdeniz Oyunları Şampiyonu olan Milli Takımımızda yer aldı.

Şemsi KESER Savunma Sporları

İstanbul Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksekokulu hocası Şemsi Keser, mücadele sporlarının 40 yıllık serüveninde çeşitli Uzakdoğu sporları Karate, Judo, Taekwando, Kung-Fu’nun ülkemizde tanınmaya başlamasında aktif rol oynadı. Sporcu polislerimizin hocası olan Keser, yıllardır Polis Okulları’nda genç polis adaylarına sporu sevdirmek ve lisanslı sporcu sayısını arttırmak için emek vermektedir.

TMOK Toplumsal Fair Play Ödül Sahibi

Kamber BAKKAL (Kamber BOZAN)

Üsküdar’daki bakkal dükkanının bir köşesine yaptığı kütüphane ile çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmaktadır. Kütüphaneden aldıkları kitabı okuyup özetini çıkaran çocuklara, bakkaldan istedikleri ürünü ücretsiz olarak vermektedir

CEVAP VER