Amerikan USS Abraham Lincoln uçak gemisinde ilk kez uygulanan bir yöntemle güvertede bulunan subaylar ATARI sisteminin ‘uzaktan pilot’ özelliğini kullanarak havadaki bir uçağın kontrolünü ele geçirdi ve uçak gemisine indirmeyi başardı.

Yaklaşmadaki uçakların uzaktan kontrolünü sağlayan ve 80’li yılların ikonik oyununu çağrıştıran ATARI (Aircraft Terminal Approach Remote Inceptor) sistemi güvertedeki subaylar tarafından kumanda ediliyor.

USS Abraham Lincoln uçak gemisinde Mart ayında yapılan uçuş testlerinde F/A-18E Super Hornet savaş uçağının ‘uzaktan pilot’ uygulamasını test eden iniş sinyal subayları touch and go manevraları da dahil çeşitli iniş testleri gerçekleştirdi.

GÜVERTEDEN JOYSTICK İLE KUMANDA EDİLİYOR

2016 yılında ilk olarak Learjet üzerinde test edilen sistem daha sonra F/A-18’lere uyarlandı. Açıklanmayan sayıda F/A-18 uçağı da 2017 yılında bu teknolojiyle donatıldı.

İnişe geçen uçakta glide slope ve line-up hatalarını gözlemleyen ve düzelten ATARI sistem operatörleri test esnasında joystick kullanarak bir F/A-18 uçağını kontrol etmeyi başardı. Bu esnada bir güvenlik pilotu da kokpitte yedek olarak oturdu. ATARI teknolojisi bir uçağın kontrolünü beş mil uzaktan devralabiliyor.

ABD Donanması insanlı uçakların kurtarılmasında bu sistemin birincil bir yöntem olmasını amaçlamıyor. Nispeten ucuz bir destek sağlayan ATARI teknolojisinin filo çapında uygulanması da planlanmıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER