Avusturya-Salzburg’da faaliyet gösteren “Uçan Boğalar” (Flying Bulls) gösteri ekibi nadir bulunan uçaklar ve helikopterlerle uçuş gösterileri düzenliyor. Portföyünde DC-6 kargo uçakları da bulunan ekip artık dünyada tek olan DC-6 tüplü-anolog simülatörünün de sahibi oldu.

DC-6 simülatörünün İlginç hikayesi şöyle:

Alaska’da 1950’li yıllarda faaliyete geçen ve tüplü-analog bilgisayarlar barındıran bir bina DC-6 uçağının uçuş simülatörüne ev sahipliği yapıyordu.

Bir zamanlar son derece modern olan ancak zamana direnemeyen bu yapı büyük beceri ve özveri gerektiren bir çalışmanın sonunda yeniden kullanılabilir hale getirildi.

O ZAMANLAR EKRAN YOKTU

Gerçek bir DC-6’nın tüm kokpit bileşenleriyle özgün bir ön gövdeden oluşan simülatör orijinal aletler ve ses üreteçleriyle pilotlara gerçekçi bir ortam sunuyordu. Ancak o zamanlar ekran olmadığı için kokpit camından dışarıya bakılamıyor, onun yerine uçuş rotasını belirleyen bir çizici (plotter) vasıtasıyla pilotun yönlendirilmesi sağlanıyordu. Farklı acil durum senaryoları oluşturmak için de “sorun konsolu”ndan faydalanılıyordu.

Tesisin tamamı, ayrı bir odaya ihtiyaç duyacak kadar büyük bir analog bilgisayar tarafından kontrol ediliyordu. Her biri yaklaşık iki sıradan oluşan bilgisayarın uzunluğu ise 15 metre idi.

Simülatörün sahibi olan ve birkaç yıl öncesine kadar DC-6 kargo uçaklarını işleten “Kuzey Hava Kargo Alaska” şirketi “Uçan Boğalar”a zaman zaman bu simülatörü kullanma izni veriyordu.

Ancak bu durum fazla uzun sürmedi. Simülatörü çalıştıran şirket, filosunu yükseltme kararı alınca DC-6 uçaklarından vazgeçti. Bu durumu değerlendiren Uçan Boğalar da uygun bir fiyatla simülatörü satın aldı. Ancak yıllarca ihmal edilen yazılım ve donanımda teknik sorunlar yaşanmaya başlandı. Aletler ve analog bilgisayar artık düzgün çalışmıyordu. Şans eseri analog bilgisayarlar ve tüp teknolojisinden anlayan Salzburglu iki teknisyen Sigi Widerin ve Gerald Viehhauser ile tanışan ekip sistemi tekrar çalışır hale getirmeyi başardı. Uçan Boğalar ekibi de DC-6 simülatör eğitimi için tekrar Alaska’ya gitmeye başladı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER