Bahar ayıyla özdeşleşen cemrenin ilki bugün düştü. Havaların ısınmaya başlayacağına işaret eden cemre ilk olarak havaya, sonra suya, sonra da toprağa düşecek.

CEMRE NE ZAMAN DÜŞER?

İlk cemre 20 Şubat tarihinde havaya, ikinci cemre 27 Şubat’ta suya, üçüncü cemre ise 6 Mart’ta toprağa düşer. Cemrelerin birer hafta arayla düşmesiyle ilkbahar gelir.

CEMRE NEDİR?

İkisi şubat ayında ve biri mart başında olmak üzere, birer hafta arayla önce havada, sonra suda ve daha sonra da toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişine cemre adı veriliyor.

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

Cemre kelimesi arapça kökenli bir kelimedir. Sözlük anlamı kor yani ateş olan cemre halk arasında sıcaklığın artması olarak biliniyor.

Arapça kökenli olan cemre kelimesinin bir de hikayesi var. Araplar havalar ısındığı zaman yüksek yerlerde, kış ayları geldiğinde ise düzlük yerlerde yaşamaktadır. Düz arazide ortaya büyük bir çadır kuran ve hayatlarını burada sürdüren Araplar, küçükbaş hayvanları çadırın hemen dışında daire şeklinde yerleştirir, onların dışına da develeri koyarlardı. Kış geldiğinde birisi kendileri için diğer ikisi de küçükbaş hayvanlar ve develer için olmak üzere üç ateş yakarlardı. Havaların ısınmasıyla birlikte bu ateşlerin birer hafta arayla dıştan içe doğru söndürülmesiyle de baharın geldiğine inanılırdı.

CEVAP VER