Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti son dönemde Yunanistan ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda attığı adımlara bir yenisini daha ekledi. Davos Dünya Ekonomik Forumu’nda ikili görüşme gerçekleştiren Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın basın toplantısında duyurulan havaalanı ve otoyol isimlerinin değiştirilmesi konusu sonuca bağlandı.

Dün gerçekleştirilen bakanlar kurulu toplantısında alınan kararla başkent Üsküp’te bulunan ”Büyük İskender Havaalanı”nın ismi ”Uluslararası Üsküp Havaalanı” olarak değiştirildi. Daha önce alınan karar ile Makedonya’nın en önemli otoyolu olan ve ülkenin kuzey ve güney komşularını karayolu ile bağlayan E-75 otoyolu ”priyatelstvo” (dostluk) ismini almıştı. Makedonya güney komşusu Yunanistan ile varolan isim sorununun çözümü konusunda yeni iktidar ile önemli adımlar atmaya başlamıştı. İkili ilişkilerin normalleşmesi ve isim sorununa çözümün tarihteki en ciddi boyuta ulaştığı, gerek iki ülke yetkilileri gerekse uluslararası camia tarafından kabul ediliyor.

Dün yapılan havaalanı isim değişikliği sonrasında Yunanistan dışişlerinden yapılan açıklamada kararın ikili ilişkiler açısından oldukça önemli olduğu ve geçmiş dönemdeki ikili ilişkilere zarar veren adımların giderilmesi açısından dönüm noktası olduğu vurgulandı. (Balkan Günlüğü)

CEVAP VER