Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği halk oylamasına ilişkin partisince 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen mitingde halka hitap etti.

Siirtlileri, “Sizlere eniştenizin, Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını getirdim. Sizin evladınız, şehidimiz savcı Mehmet Selim Kiraz’ı buradan rahmetle yad ediyorum. Bütün terör örgütlerini Siirt’ten, bu meydandan bir kez daha lanetliyorum.” sözleriyle selamlayan Yıldırım, vatan ve bayrak için hayatını feda eden bütün şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

Başbakan Yıldırım, “Bu güzel ülke, topraklar bize şehitlerimizin hediyesidir. Siirt bize şehitlerimizin emanetidir.” ifadesini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay’ın da Siirtli olduğunu, bu toprakların mayasıyla yoğrulduğunu söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:

“Hepimiz aynı toprakların, aynı medeniyetin çocuklarıyız. Biz beraberce tarihe yön vermiş bir milletiz. Selçuklu’da beraberdik, Osmanlı’da beraberdik, Kurtuluş Savaşı’nda, cephede, Çanakkale’de beraberdik, omuz omuzaydık. Herkes, bu ülkede ister Kürt, isterse Arap olalım, kimliğimizle şeref duyalım, iftihar edelim. Onlar bizim şeref belgemizdir ama bir de ay yıldızlı bayrağımızla şeref duyalım. Ülkemizle Türkiye ile gurur duyalım. O bayrak başımızda dalgalandığı, bu ezanlar dinmediği müddetçe, evelallah bize hiçbir terör örgütü, hiçbir şer odağı bir şey yapamaz. Siirt’in meydanlarından yükselen sesler bunu gösteriyor.”

“SİİRT’İN BİZİM AÇIMIZDAN AYRI BİR YERİ VAR”

Kürt, Türk, Sünni, Alevi olsun, herkesin birinci sınıf vatandaş olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Siirt’in bizim açımızdan ayrı bir yeri var, Cumhurbaşkanımız için ayrı bir önemi var. Sene 1997, Cumhurbaşkanımız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı. Burada, Siirt’te, ders kitaplarında olan bir şiiri, Ziya Gökalp’in şiirini okudu diye siyasi yasaklı hale geldi, hapse koydular. ‘Muhtar bile olamaz.’ dediler, ancak Siirt evladına, damadına sahip çıktı, Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı yaptınız. Allah sizden razı olsun.” sözlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, o dönemde, “Bu şarkı burada bitmez” dediğini hatırlatan Yıldırım, “O şarkı bitmedi, o şarkı Siirt, Bitlis, Edirne, Hatay, Sinop oldu, 80 milyon Türkiye oldu. Bütün millet, bu şarkıyı söyledi.” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milletvekilliğe Siirt’te başladığını, bu yüzden ona destek veren kentin kendileri için özel bir yeri olduğunu belirtti.

Siirt’in, “milletin adamına sahip çıkan, adam gibi adamların, cesur yürekli kadınların, hanımefendilerin diyarı” olduğunu söyleyen Yıldırım’ın, “Siirt, 16 Nisan’da birlikte yürümeye var mısınız? Bu yürüyüşü 16 Nisan’da zaferle sonuçlandırmaya hazır mısınız?” demesi üzerine, alandaki vatandaşlar “Evet” karşılığını verdi.

Yıldırım, 2004 yerel seçimlerinin Siirt’ten start aldığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2007 seçimlerini yine bu kentten başlattığını hatırlatan Yıldırım, Siirt’in kendilerini hiç yalnız bırakmadığını vurguladı.

Siirt’in, 2007 halk oylamasında destan yazdığını, yüzde 94’ün üzerinde “Evet” oyu verdiğini anımsatan Yıldırım’ın, “16 Nisan’da bu rekoru kırmaya hazır mısınız?” diye sorması üzerine, alandan “Evet” sesleri yükseldi. Bunun üzerine Başbakan Yıldırım, “Maşallah Siirt işi bitirmiş, Siirt ‘Eri, eri, eri’ (Evet, evet, evet) diyor.” ifadelerini kullandı.

AK Parti ile birlikte milletin devletiyle buluştuğunu, bir ve beraber olduğunu belirten Yıldırım, bu beraberliğin de başarıyı getirdiğini vurguladı.

“Uçurumun eşiğine gelmiş Türkiye’yi AK Parti iktidarı sayesinde 3 kat büyüttük. Çok büyük kazanımlar elde ettik.” diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

“Şimdi 16 Nisan’da yeni bir sayfa açıyoruz. 15 yıllık bu yükselişi, bu kalkınmayı sürekli hale getirmek için ne diyeceğiz? İnsanlar, partiler gelip geçicidir, önemli olan sistemdir. Gelecek nesillere kalacak olan, getireceğimiz sistemdir. Bu anayasayı yapanlar yok oldu gittiler. Darbecilerin hepsi bu dünyadan göçüp gittiler. Ama Türkiye onların bu köhne anayasası ile devam etmek zorunda mı? Hayır. Bunun için güçlü bir sisteme, güçlü bir değişime ihtiyaç var.”

Alanı dolduranlara “Darbelerin, terörün, şer odaklarının yıkamayacağı bir sisteme 16 Nisan’da ne diyoruz?” diye soran Yıldırım, vatandaşların “evet” karşılığı vermesi üzerine, 16 Nisan’da egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olacağını söyledi.

Yeni sistemde de milletvekillerini halkın seçeceğine işaret eden Yıldırım, “Ama mevcut sistemde siz hükümeti kuramıyorusunuz. Kimin kuracağına karar veremiyorsunuz. Sizin seçtikleriniz yerine başkaları hükümet kurabiliyor, bu da sizin iradenize engel teşkil ediyor.” değerlendirmesini yaptı.

“YENİ PROJELER ÜRETECEK, HİZMET DEVAM EDECEK”

Yeni sistemle, aynı günde hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği seçimi yapılacağını bildiren Yıldırım, böylece aynı gün cumhurbaşkanının kim olacağının da öğrenileceğini dile getirdi.

Halkın seçtiği cumhurbaşkanının hükümeti kuracağını ve hizmet etmeyi sürdüreceğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

“5 yıl boyunca çalışacak, yeni projeler üretecek, yeni eserler, hizmetler yapacak. Daha sonra beğenirsek bir sefer daha seçeceğiz. Beğenmezsek değiştireceğiz. Mühür sizde, karar sizde, patron sizsiniz. Ama mevcut sistemde bir parti tek başına iktidar olamazsa o zaman vay haline milletin, hükümet kurulamaz, günlerce hükümet, bakan pazarlıkları, zaman geçer, ülke ve millet kaybeder. Artık yeni sistem bütün bunları geride bırakıyor ve yönetimde istikrar ve devamlı tek başına iktidar çıkarıyor. İşte sistem bu. Öyle başbakanla cumhurbaşkanının arası bozuldu diye ekonomi artık çökmeyecek. Çünkü yeni sistemin adı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Yeni sistemde cumhurbaşkanlığı ile başbakanlık birleştiriliyor, başbakanlık kaldırılıyor.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Ben hayır diyorum, çünkü Binali Bey’in koltuğunu kaybetmesini istemiyorum.” ifadesini kullandığını belirten Yıldırım, “Ey Kılıçdaroğlu, Binali koltuk meraklısı değil. Memleketim, milletim için bir Ali değil, bin Ali feda olsun. Ama sen kendine bak. 7 seçim kaybetmişsin, hala koltuğa yapışmış duruyorsun. Bir de kalkmış Cumhurbaşkanına ‘tek adam’ diyorsun. Milletin seçtiği, ‘tek adam’ olmaz.” diye konuştu.

“Tek adam” söylemi nedeniyle Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirilerini sürdüren Başbakan Yıldırım, “Senin hatırın için iki cumhurbaşkanı, iki belediye başkanı, iki muhtar mı seçeceğiz? Olur mu böyle şey? Bu hakikaten okumuyor. Ne geliyor ne gidiyor haberi yok. Okuma yazması var ama okumuyor.” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun “Bu değişiklik olursa başkent Ankara’dan İstanbul’a taşınacak” dediğini de söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Allah akıl fikir versin. Bu yaştan sonra, nasıl olacaksa. Böyle bir şey olur mu? Anayasanın ilk 4 maddesi değişmiyor, değişmesi teklif edilemiyor. Orada Türkiye’nin başkentinin Ankara olduğu yazıyor. Kanunla değişmez. Meclis değiştiremez. Anayasa değişikliği lazım. Onu da millet yapıyor. Ama bu zat daha geçen yıl diyordu ki ‘Anayasanın değişmez maddeleri de değişir.’ Şimdi onu unuttu, bize diyor ki ‘Anayasanın ilk 4 maddesini değiştireceksiniz.’ Yalanın bu kadarına da pes doğrusu. Nereye gideceği, nereye toslayacağı belli değil. Bakalım daha ne yalanlar çıkacak.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bu sistem kabul edilirse bütün muhtarlıklar kapanacak” dediğini hatırlatan Yıldırım, “Bilmiyor. Ben yine iyi niyetli düşünüyorum. Anayasanın 127. maddesi duruyor orada, bırakın muhtarlık kapamayı, Meclis bile kanun çıkarsa yapamaz. Çünkü anayasada muhtarlıkların nasıl kurulacağı yazıyor. Bu kadar yalanla dolanla milleti kandırmanın alemi yok.” ifadelerini kullandı.

Anayasa değişikliğine yönelik halk oylamasına 20 gün kaldığını belirten Yıldırım, alandaki vatandaşlara “Bunun yalanlarına gerekli cevabı vermeye hazır mısınız?” şeklinde seslendi.

Yıldırım, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik, “Bu sistem vatandaşın geleceğini güvence altına alıyor. Bu sistem gençlerin geleceğini garanti altına alıyor. Bu sistem devletin tapusunu milletin cebine koyuyor. Bu ülkeyi yönetecekleri denetleme yetkisini bu değişiklikle doğrudan siz alıyorsunuz. Belirsizlik ortadan kalkıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“BUNLAR ESKİ TÜRKİYE’NİN ALIŞKANLIKLARINI HALA SÜRDÜRÜYOR”

Başbakan Yıldırım, 16 Nisan’da yalanla, dolanla, iftirayla siyaset yapmaya çalışanların milletten tokadı yiyeceğini kaydederek, Kılıçdaroğlu’nun 1 Kasım’da millete “Anayasayı değiştireceğiz” şeklinde vaatte bulunduğunu ama bugün de “hayır” dediğini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu’nun “gençlerin milletvekili seçilmesiyle askerlikten muaf olacağını” da ifade ettiğini belirten Yıldırım, milletvekili seçilecek genç kadınların askerlik problemi olmadığına da dikkati çekti. Yıldırım, “Niye karşı çıkıyorsun? Çünkü kafasında kadınları saymıyor. Bunlar eski Türkiye’nin alışkanlıklarını hala sürdürüyor. Ben işin doğrusunu söyleyeyim, milletvekili seçilsen de seçilmesen de biliyorsunuz, 30 yaşına kadar askerliğinizi erteleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla milletvekili olsanız da sonunda yine askerliğinizi yapıyorsunuz. Bu söylediği doğru değil.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun “18 yaşında milletvekili olacak bir gencin iki sene sonra emekli olacağını” iddia ettiğini anlatan Yıldırım, “Bu da yalan, hem de kuyruklu yalan. İki sene sonra emeklilik yok. 25 yıl çalışacaksın, prim ödeyeceksin, sonra yine yok. Bekleyeceksin, 65 yaşına kadar bekleyip sonra emekli olacaksın. Yazıktır, günahtır, ayıptır. Niye millete doğruları söylemiyorsun? Çünkü bunların hayat tarzı haline gelmiş. Hem yetersiz hem vizyonsuz hem de tutarsız. Gaf üstüne gaf yapıyor, laf üstüne laf yapıyor. Başka hiçbir şey bilmiyor. İnsan oturur şu değişikliği bir okur. Okuduktan sonra anlamıyorsan gel, Siirtli kardeşlerime bir sor.” dedi.

Yıldırım, alanda toplanan vatandaşlara da “Siirtliler, siz bu Kılıçdaroğlu’na 16 Nisan’da anlatacak mısınız?” diye seslendi.

Kılıçdaroğlu’nun “Halk oylamasından ‘evet’ çıkarsa Türkiye bölünür” dediğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

“Hadi oradan. Anayasa değişiklikleri ilk gün geldiği zaman da ‘Türkiye’de iç savaş çıkar’ diyordu, Mecliste görüşülürken. Kılıçdaroğlu, Türkiye’yi muz cumhuriyeti zannediyor. Ey Kılıçdaroğlu, bırak sen salon salon gezmeyi de Siirt’e gel, Pervari’ye, Hakkari’ye, Şırnak’a gel. Buralarda konuş. Bu millet demokrasi ve özgürlükler konusunda kendini ispat etmiştir. Bu millet birliğinden, beraberliğinden, kardeşliğinden asla vazgeçmez. Bunun ispatı Siirt’tir, bu meydandır. Bu milletin vereceği her oyun, rengi ne olursa olsun, başımız gözümüz üzerinde yeri var. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu, aslı esası olmayan yalanlarla, fantezilerle bu milleti ikna edeceğini zannediyor. Siirtli buna kanar mı?”

Yıldırım, sadece yaradanın huzurunda eğileceklerini, başka hiç kimsenin önünde eğilmeyeceklerini belirterek, “Değerli kardeşlerim yalanla, dolanla bu milleti asla kimse kandıramaz. Kılıçdaroğlu, Siirt ile bizim aramızı bozabilir mi, millet ile aramıza girebilir mi? Giremez. Sizler AK Parti’nin, 15 yıllık iktidarında bu memlekete neler kazandırdığını biliyorsunuz. Şu Baykan Deresi dile gelsin de söylesin, o dağlar nasıl indirildi, o tüneller nasıl yapıldı, Bitlis ile Siirt arasındaki o zor yollar nasıl yapıldı, o barajlar nasıl yapıldı.” diye konuştu.

Anadolu’nun dört bir yanını her gün aynı heyecan ve coşkuyla gezdiklerini, vatandaşlarla buluştuklarını dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

“Merak etmeyin bu terör örgütünün canını okuduk, şimdi Pervari yolunu da en güzel şekilde yapacağız. Yaptığımız her yatırım geleceğe hazırlık, açılışını gerçekleştirdiğimiz her eser yeni bir iş kapısı, yeni bir aş kapısı, bölünmüş yollarla şehirlerimizi medeniyet bağıyla bağlıyoruz, 81 ilimizi imar ediyor, bayındır hale getiriyoruz. Kardeşlik iklimini daha da geliştiriyoruz. Anadolu topraklarına sevgi tohumları ekiyoruz, 15 yıl öncesiyle bugün arasında ne kadar fark olduğunu sizler biliyorsunuz.”

“SİİRT’E 15 YILDA 6 MİLYAR YATIRIM YAPTIK”

Türkiye’nin dört bir yanında başlattıkları hizmetlerin artık meyvelerini verdiğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

“Siirt’e 15 yılda 6 milyar yatırım yaptık, helali hoş olsun. Eğitimde 2 bin derslik, bin 224 konut, 38 spor tesisi, helali hoş olsun. Siirt’e üniversiteyi kurduk mu? Siirt’e doğalgazı getirdik mi? Dünya derecesi alan genç sporcular yetişsin diye dev salonlar yaptık mı? Şimdi de Siirt’e kapalı yüzme havuzu ve sporcu eğitim merkezi yapıyoruz. Siirt’in önemli ihtiyacı olan Alkumru Barajı ve elektrik santralini hizmete aldık. Şehir merkezi, Kurtalan, Tillo, Pervari ilçeleriyle Kayabağlar, Atabağ, Gökçebağ beldelerimizin içme suyu ihtiyacını tamamladık mı? Çiftçi kardeşlerimize 530 milyon tarım ve hayvancılık kredisi verdik. Her şeyin başı sağlık dedik, Siirt merkeze, Kurtalan’a, Pervari’ye hastaneler yapıp, hizmete açtık. Sevgili Siirt’liler kocaman ilimizde sadece bir tane ambulans vardı, ambulans olmadığı için hastalar götürülemiyor, büyük acılar yaşanıyordu, şimdi 40 ambulans var, bir nerede 40 nerede, bu da yetmez, helikopter ambulans var, paletli ambulans var her türlü hastayı, her türlü şartta alıyoruz ve şifa dağıtıyoruz. Siirtliler siz neredeyseniz, biz de oradayız hiç merak etmeyin.”

“SİİRT HAVALİMANI VE KURTALAN DEMİRYOLUNU YENİLEYECEĞİZ”

Kendilerinden önce Siirt’in bölünmüş yolunun olmadığına işaret eden Yıldırım, vatandaşlara, “Şimdi ne kadar? 120 kilometre. Yolları böldük, hayatları birleştirdik, gönülleri birleştirdik. Yolları böleriz ama Türkiye’yi böldürtmeyiz, alçak bölücü PKK örgütüne geçit vermeyiz. Siirt hazır mısınız? Bu FETÖ’cüleri, bu PKK’yı aramızdan söküp atmaya var mısınız?” sözleriyle seslendi. Yıldırım, vatandaşların “Evet” cevabı üzerine de “Allah sizden razı olsun, işte Siirt, işte Siirt farkı.” dedi.

Yıldırım, “Şimdi Eruh’a hastane yapıyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Veysel Karani Türbesi etrafını düzenliyoruz, yeni bir gölet yapıyoruz, orası muazzam bir yaşam haline gelecek. Siirt’in yollarını yeniliyoruz. Siirt Kurtalan demiryolunu yenileyeceğiz.” bilgisini verdi.

Başbakan Yıldırım, “Siirt’in havalimanı maalesef istediğimiz gibi çalışmıyor, çünkü uçakların çoğu gelemiyor, büyük uçaklar inemiyor. Şimdi Ulaştırma Bakanına talimat verdim, Siirt Havalimanını yenileyeceğiz, en güzel hale getireceğiz. Hayırlı, uğurlu olsun. Siirt cazibe merkezleri arasında yerini aldı. Siirt bunu hak ediyor, çünkü Siirt, terörden çok çekti, onun için başka yerlere göre Siirt’e daha çok yatırım yapacağız, teşvik lazım, destek lazım, biz de bu desteği vermek için gerekli kararları aldık.” diye konuştu.

Yıldırım, “Siirt’e 93 yatırımcı başvurdu, yapacakları yatırım tutarı 3 milyar, çalıştıracakları insan sayısı 7 bin 67, hayırlı uğurlu olsun. Bu ne demektir, Siirt’in kaderi değişiyor, iş demek aş demek, gençlerimizin dağa değil, işe gitmesi demek, geleceğe hazırlanması demek. Biz Doğu’da başka, Batı’da başka konuşmayız. Biz aldatan olmadık, aldanan da olmadık. Bizim işimiz hizmet, asla istismar siyasetine prim vermedik.” ifadesini kullandı.

Kardeşliklerinin Botan Çayı’nın aktığı vadiler kadar derin olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı, Laz’ı, Çerkez’i, Boşnak’ı, Romanı ile bu ülke birdir, bütündür, birlikte Türkiye’dir.” dedi.

 

CEVAP VER