ABD’nin San Diego hayvanat bahçesinden bir grup bilim adamı ve Northrop Grumman mühendislerinden oluşan bir ekip Kanada, Hudson Körfezi’nde deniz buzulları üzerinde İHA ile bir araştırma gerçekleştirdi.

İklim değişikliği konusunu hassas bir şekilde ele alan ve kutup ayılarının yaşam alanlarındaki kritik şartları inceleyen ekip gelecek için koruma stratejileri geliştirmeyi hedefliyor.

#PolarEye adı verilen araştırmada buzulların daha detaylı görüntülerini almayı amaçlayan ekip bölgedeki kutup ayılarına rahatsızlık vermemek ve insanlar için bir risk oluşturmalarının önüne geçmek için dron kullanmayı tercih etti.

Eşzamanlı olarak çalışan dört entegre sensörle donatılan dron, 11 ayrı deniz buzulu üzerinde uçarak milimetrik çözünürlükte üç boyutlu buzul haritaları elde etti.

Kutup ayılarının karadan buzullara yaptıkları yolculukta geride bıraktıkları izleri inceleyen ekip dronun bu izleri algılama yeteneğini de test etti.

DOĞANIN KORUNMASINDA TEKNOLOJİDEN YARARLANILDI

İleri teknoloji ile kutup ayıları gibi tehdit altındaki türlerin korunması için yapılan araştırmaların entegre edilmesi halinde nelerin başarılabileceğini göstermek istediklerini belirten  San Diego hayvanat bahçesi bilim adamlarından Dr. Nicholas Pilfold, kutup ayılarının yaşam alanlarını üç boyutlu olarak analiz etmenin daha önceki bilim adamlarının çözemediği bazı soruların cevabını bulmalarına imkan  sağlayacağını söyledi.

Akü ile çalışan otonom dron ısının sıfırın altında 35 derecelere kadar düştüğü bölgede -25 derecede sorunsuz olarak görev yaptı.

San Diego Hayvanat Bahçesinden iki bilim adamı ve beş Northrop Grumman mühendisinden oluşan ekip, Manitoba, Churchill şehrinin 40 kilometre kuzeyindeki uzak bir tesiste görev yaparak 10 gün boyunca veri topladı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER