Dünyaca ünlü “Ebrǔ Sanatçısı” Hikmet Barutçugil, Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde (KISBÜ) suyun rüyasını görsel şölene aktardı.

KISBÜ’de sosyal ve kültürel etkinlikler kapsamında, “Suyun Rüyası” konulu konferans veren Barutçugil, katılımcılara ebrǔ sanatının inceliklerini aktararak, atölye çalışmasında ise görsel sunum yaptı.

KISBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu’nun moderatörlüğünde yapılan etkinlikte, Ebrǔ Sanatçısı Hikmet Barutçugil, ebrǔ sanatının tarihiyle ilgili bilgi aktardı. Ebrǔ sanatının mevcut kaynaklara göre XIII. yüzyılda Türkistan ve Semerkant’ta, ayrıca XIV. asırda İran’ın doğusundaki Herat yöresinde yapıldığını göstermektedir. Ebrǔ sanatı da aynen kağıt gibi İpek Yolu ve diğer ticaret yollarını kullanarak doğudan batıya yayılmıştır.

Ebrǔ sanatının çok eskilere dayandığını ve suyun yüzeyinde kağıt boyama sanatı olduğunu anlatan Barutçugil, konferansının ardından katılımcılarla birlikte atölye çalışması gerçekleştirerek, sorularını yanıtladı. Üniversite öğrencileri yanında Üniversite dışından sanatseverlerin de ilgi gösterdiği etkinliğe, Güney Kıbrıs’tan da sanatseverlerin katıldığı gözlemlendi.

Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Tümer’in de katıldığı atölye çalışmasında, katılımcılar ebrǔ sanatının inceliklerini Barutçugil’in yardımıyla deneyimle fırsatı buldu. KISBÜ Rektörü Prof. Dr. Tümer, atölye çalışmasının ardından Barutçugil’e katılımlarından dolayı plaket sundu. Etkinliğe katkısı olanlara teşekkür eden Prof. Dr. Mustafa Tümer, sosyal etkinliklerin artarak devam edeceğini söyledi.

 

 

CEVAP VER