Lockheed Martin F-35A Lightning II savaş uçağı Alaska’daki Eielson Hava Üssü’nde bir dizi yer testine tabi tutuldu.

Uçağın buzlu pist üzerindeki yer testlerini gerçekleştiren ABD Hava Kuvvetleri test pilotu Binbaşı Jonathan “Spades” Gilber’e Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri test pilotu Binbaşı Eskil Amdal da eşlik ediyor.

Norveç’teki  “Fren Paraşütü Sertifikasyon Programı”nın bir parçası olan testler önümüzdeki birkaç hafta boyunca devam edecek.

İki aşamalı testin ilk safhasında F-35A’nın bu aşırı koşullarda çalışabildiğinden emin olunması yönünde denemeler yapılıyor.

Testin ikinci aşaması fren paraşütünün iniş operasyonlarında denenmesini kapsıyor. Bu testler de Eilson Hava Üssünde 2018 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek.

ISLAK-KURU PİSTLERDE TEST EDİLDİ

F-35A fren paraşütü Norveç’in tüm F-35A uçaklarına monte edilecek şekilde tasarlandı ve uçarken “gizlilik” (stealth) özelliklerini koruyacak şekilde biçimlendirildi.

Norveç ve Lockheed Martin bu kritik kabiliyetin geliştirilmesinde paydaş ülke Hollanda’yla birlikte çalışıyor. Fren paraşütü sistemi ilk olarak bu yılın başlarında Kaliforniya, Edwards Hava Üssündeki ıslak ve kuru pist testlerine tabi tutuldu. (Haberola-Necdet Gürsoy)

F-35A’LAR NORVEÇ’TE

1 YORUM

CEVAP VER