TÜRKSOY Genel Sekreteri, Büyükelçi Düsen Kaseinov’un 70. Yıl kutlamaları kapsamında düzenlediği “Dostlarım Zenginliğimdir” festivalinin Ankara’da gerçekleştirilen konseri, dünyanın çeşitli ülkelerinden Kaseinov dostlarını biraraya getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonunda 25 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirilen “Dostlarım Zenginliğimdir” konserine Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Başkurdistan (RF), Tataristan (RF) ve Rusya Federasyonu’ndan birçok tanınmış sanatçı katıldı.

Kazakistan’ın Karagandı Senfoni Orkestrası’nın ifasında Dünya klasiklerinin yanı sıra Türk Dünyası bestecilerine ait pek çok eser yer aldığı konsere, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Azerbaycanın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim,  Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ve Rusya’nın merhum Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un eşi Marina Karlova , Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, diplomatik misyon şefleri, çok sayıda davetli ve sanatseverler katıldı.

Sanatseverlerin, Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası Salonunu doldurması nedeniyle bazı sanatseverlerin ayakta izlediği konserin sunuculuğunu Düsen Kaseinov’un kendisi yaptı.

Konuk şefler ve sanatçılar eşliğinde geçen muhteşem konserde açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Kaseinov: ‘’TÜRKSOY teşkilatında göreve başladığım ilk yıllardan bu yana pek çok etkinlikte sizlerle bir araya gelme fırsatı yakaladık. Dünya’nın dört bir yanında gerçekleştirdiğimiz TÜRKSOY etkinlikleri ile, her fırsatta kültürel zenginliğimizi ön plana çıkartarak gelecek nesillere aktardık. Bu etkinlikler ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmenin yanı sıra, bugün gerçek zenginlik kaynağı olarak tanımladığım, pek çok yeni dostluğa da vesile oldu. Kazakistan’da güzel bir gelenek olan yıldönümü kutlamaları çerçevesinde önceki yıllarda; ellinci, altmışıncı yıldönümümü dostlarımla birlikte kutladım. Bu defa, 70. yılımda bu kutlamaları Türkiye’de gerçekleştirmek nasip oldu. Türkiye’de bulunduğum süre boyunca, Türk vatandaşlarının ilgisini ve candan yakınlığını her zaman hissettim. Geçen yıllar süresince dostluklarıma yenilerini katmanın mutluluğunu bir çok kez yaşadım. Bugün bir kez daha görüyorum ki geçtiğimiz yıllarda yollarımızın kesiştiği, hayatlarımızı dokunan her bir kişi, bizler için bir zenginlik kaynağı. İşte bu yüzden bu konserlere ‘’Dostlarım Zenginliğimdir’’ ismini verdim. Bu konserleri, siz TÜRKSOY dostlarına bir hediye olarak sunmaktan memnuniyet duyuyor, sizler içinde yeni dostluklar kurmanıza vesile olmasını temenni ediyorum’’ dedi.

Konsere , Kazakistan’ın en büyük sanatçılarından biri olan ve kendisinin de rektörü ve hocası olan Erkegali Rahmediyev’in “Dayrabay” eseriyle başlayan Kaseinov, daha sonra TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası’nın genç kemancıları Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyetinden Arslan Saifi, Kırgızistan’dan Aliya Okeyev , Türkiye’den Nazlı Avcı ile birlikte Antonio Vivaldi’nin 4 keman konçertosunu icra etti.

 Kırgız Besteci Altınbek Canıbekov, Türkmen Besteci Recep Alayarov, Kazak Besteci Sıdık Muhamedjanov, Rus besteci Petr Çaykovski, Türk besteci Turgay Erdener, Azerbaycanlı besteciler Üzeyir Hacıbeyli,  Fikret Amirov, Rauf Aliyev, Özbek Besteci Süleyman Yudakov, Ukraynalı Besteci Myroslav Skorikin’in eserlerinin seslendirildiği konserde,  Rusya’nın Paganini’si olarak da bilinen dünyaca ünlü kemancı Maksim Fedetov“Introduction et rondo capriccioso” eserini icra etti.

Konserlerde şef olarak Kazakistan’dan  Petr Gribanov, Özbekistan’dan Aminbay Sapabayev ve Türkmenistan’dan Rovşan Nepesov,  solist olarak ise Kazakistan’dan Medet Çopabayev ve Talgat İdrisov, Başkurdistan (RF)’dan Alfiya Karimova, Türkiye’den Görkem Ezgi Yıldırım isimli sanatçılar yer aldı.

Konserin özel bölümünde Azerbaycan Devlet Sanatçısı ve TRT Ankara Radyosu Çok Sesli Korosu Şefi Elnara Kerimova’nın yönetimindeki  Orfeon Oda Korosu sahne aldı.

 Ankaralı sanatseverlerin uzun zaman hafızalarından silinmeyecek olan “Dostlarım Zenginliğimdir” konseri, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un solist olarak eşlik ettiği , Fransız besteci Claude François’in yazdığı, F. Sinatra’nın dünya çapında tanınmasına vesile olduğu ‘’My way’’ isimli eseriyle son buldu.

Konserin ardından Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in kararı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından Büyükelçi Düsen Kaseinov’a “Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçi – 1. Sınıf ” unvanının verildiği müjdesini paylaştı. Kaseinov’a belgesini takdim ettikten sonra Saparbekuly, Kazakistan Dışişleri Bakanlığının Diplomaside 25 Yıl Madalyasını Kaseinov’un göğsüne taktı.

Prof. Dr. Musa Yıldız ise Kaseinov’a, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi 25.Yıl Onur Madalyasını taktim etti.

Karagandı Senfoni Orkestrası

1983 yılında, Kazakistan’ın Karagandı şehrinde kurulan, Karagandı Senfoni Orkestrası’nın kuruluşundan bu yana tüm dünyada pek çok konsere imza atmıştır.  Kurucu şefi Tölepbergen Abdrashev olan orkestra, Kazakistan devlet sanatçısı, şef Kanat Ahmetov ve Rusya’da düzenlenen uluslararası orkestra şefleri yarışmasının ödül sahibi Petr Gribanov ile çalışmalarını sürdürmüştür. 

 Kazakistan’ın farklı şehirlerinin yanı sıra Rusya Federasyonu, Ukrayna, Fransa ve Türkiye’de gerçekleştirdiği turnelerle sanatseverlerle buluşan orkestra geniş repertuvarı ile yurtdışında Kazakistan’ı başarı ile temsil etmiştir.

 

CEVAP VER