Dubai Air Show sırasında basın mensuplarına açıklama yapan İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden General Gerry Mayhew; İngiltere’nin IŞİD’e karşı Suriye ve Kuzey Irak’ta koalisyon güçleriyle birlikte düzenlediği SHADER operasyonlarının ardından Typhoon savaş uçağının sadece kinetik operasyonlarda değil, “Swing-Role” özelliğine haiz görevlerde de başarılı olduğunu belirtti.

İngiltere’de becerileri her geçen gün artan Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının hem filo sayısının hem de kapasitesinin artırılmasına odaklandıklarını belirten Mayhew, önümüzdeki birkaç yıl içinde iki Typhoon filosuna daha kavuşmayı dört gözle beklediklerini söyledi.

MULTI-ROLE (ÇOK ROLLÜ UÇAKLAR)

Uçaklar, havadan-havaya, havadan-yere veya taktik keşif gibi birden fazla görevi yürütebilmesi halinde “Multi-Role” özelliğe sahip oluyor. Ancak, yük taşıma ve göreve özel donanım gibi kısıtlamalar nedeniyle bu uçaklar bir sortide birden fazla rol gerçekleştiremiyor. Dolayısıyla farklı görevler için yeniden yapılandırılmaya ve yeni bir sortiye ihtiyaç duyuyorlar.

SWING-ROLE  (SALINIM ROLLÜ UÇAKLAR)

“Swing-Role” özelliğine sahip uçaklar; birden fazla görev arasında hızlı bir geçiş yapabiliyor ve aynı anda iki farklı görevi yürütebiliyor. Aynı sorti içinde farklı roller arasında geçiş yapabiliyor.

KİNETİK OPERASYONLAR

Kinetik operasyonlar; daha çok hava saldırıları ve özel birlik operasyonları ile yürütülen ve desteklenen yerel güçlere ‘kinetik’ olarak enerji ve destek sağlayan operasyonlar olarak tanımlanıyor.

HYBRİD SAVAŞ

Hybrid savaş; Süper güçlerin hava kuvvetlerinin karşı karşıya gelmedikleri, karada yerel gayri-nizami kuvvetlerin ve milli resmi birliklerin savaştıkları yeni bir tür olarak tanımlanıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER