Rodeo yarışlarında büyük mücadeleye sahne olan Real Time Pain Relief Velocity Tour (RVT)’nin ilk turu ABD’nin Arizona Eyaletindeki Tucson Arena’da gerçekleşti.

Yarışmaya Bloomfield, New Mexico’dan katılan ve “High Razor” isimli boğanın üzerinde mücadele eden Joseph McConnel, elde ettiği 88 puanla ilk sırayı aldı.

Müsabakaya  Tuba City, Arizona’dan katılan ve kendi evinde olmanın avantajını yaşayan Justin Granger, “Knotted Diamond” isimli boğayla 87 puan alarak ikinci oldu.

Indaiatuba, Brezilya’dan mücadeleye katılan rodeocu Alex Cardozo ise “Fantastic” adlı boğayla 86 puan elde etti ve üçüncü sırada yer aldı.

RODEO NEDİR?

Orta ve Kuzey Amerika’da gerçekleştirilen yarışma amaçlı bir gelenek olan Rodeo İspanyolca bir kelime ve hayvanların markalanmak üzere toplanması anlamına geliyor.

Amaç, bel kısmı bir kemerle sıktırılmış ve bundan rahatsız olarak vahşileşen boğanın üzerinde 8 saniyeden daha fazla kalabilmek.

Hayvanın üzerinde eyer bulunmuyor. Bu etkinliğe katılan Kovboylara “Bull Riders” deniliyor.

Yarışma esnasında şiddetli biçimde yere düşme, vahşi hayvandan kaynaklı darbelere maruz kalabilme tehlikesi nedeniyle pek çok sakatlık yaşanabiliyor.

Rodeo’da Kovboy yere düştükten sonra ya da 8 saniye sonunda Kovboyun yere inmesinin ardından boğayı sakinleştirmek için alanda bulunan ve bu görevi yerine getiren “Bull Fighters” adı verilen Kovboylar da bulunuyor.

YARIŞMANIN KURALLARI NELER?

-Nitelikli bir sürüş 8 saniyedir. Süreyi tespit edecek olan saat; boğanın omzu ya da göğsü kapıya değdiği anda başlar, binicinin eli halattan kurtulduğunda, binici yere dokunduğunda veya binicinin boşta olan eli boğaya temas ettiğinde durur.

-Dört hakem her bir biniciyi ve her bir boğayı 1–25 arasındaki puanlarla değerlendirir. Bu puanlar birlikte toplanır ve ikiye bölünerek 0–50 arasında yer alan binicinin skoruna ve boğanın skoruna ulaşılır. Bu puanlar kombine edilerek 0–100 arasındaki final skoruna ulaşılır.

-Boğalar yarışma boyunca puan kazanır. Aldıkları bu puanlar o boğanın zorluk derecesini belirler. Hakemler puanlama yaparken ön taraftan düşmeye, arkadan atılan tekmeye, fırlatmaya ve yön değişikliklerine bakarlar.

-Binici sadece 8 saniyeyi tamamlarsa puan alabilir. Hakemler kontrole ve binicinin boğanın hareketlerine olan hâkimiyetine bakarak puan verirler. Mahmuz kullanmak zorunlu değildir ancak kontrolü göstermek amacıyla kullanılırsa artı puan kazandırır.

-Boğanın performansı düşük olur ve binicinin puanını olumsuz etkilerse veya boğa biniş esnasında faule neden olursa, tökezlerse, böğür kayışı çıkarsa, hakemler biniciye yeni bir biniş hakkı teklif ederler.

-Biniciler her bir yarışmada üç şeyden puan kazanırlar. Bunlar biniş puanları, her bir raunt sonunda kazanılan puanlar ve genel yarış sonundaki durumlarına göre kazanılan puanlardır.

 

CEVAP VER