Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polis Akademisi Mezuniyet Töreninde yaptığı konuşmada, bölgemizdeki gelişmeleri değerlendirerek, “Eğer Türkiye konusundaki niyetler gerçekleşmiş olsaydı, zaten şu anda Suriye ve Irak başta olmak üzere tüm bölgemizde başka şeyler konuşuluyor olurdu. Bizim bozduğumuz oyunlar sebebiyle sürekli yeni senaryolar üretiliyor ve tedavüle sokuluyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polis Akademisi Mezuniyet Törenine katıldı. Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen törende, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok da hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan törende bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, ülke içindeki ihanet odaklarıyla mücadele ederken, bir yandan da bölgede ve dünyada yaşanan büyük değişim sürecinden Türkiye’yi güçlü bir şekilde çıkarmanın hesapları içinde olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemiz üzerinde yapılan hesapları boza boza bugünlere geldik, ne toplumsal kaos senaryoları tuttu, ne darbe teşebbüsleri neticeye ulaşabildi, ne üzerimize salınan terör örgütleri başarılı olabildi” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedeflerinin terörü sıfırlamak olduğunu belirtti.

“BOZDUĞUMUZ OYUNLAR SEBEBİYLE SÜREKLİ YENİ SENARYOLAR ÜRETİLİYOR”

Suriye ve Irak’ta yaşanan hadiseleri, bu ülkeler üzerinde yapılan hesapları Türkiye’den bağımsız olarak görmediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer Türkiye konusundaki niyetler gerçekleşmiş olsaydı, zaten şu anda Suriye ve Irak başta olmak üzere tüm bölgemizde başka şeyler konuşuluyor olurdu. Bizim bozduğumuz oyunlar sebebiyle sürekli yeni senaryolar üretiliyor ve tedavüle sokuluyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Böylesine değişken, böylesine sisli bir zeminde biz hem kendi hedeflerimize bağlı kalarak, hem de tüm kardeşlerimize sahip çıkarak farklı bir yol izliyoruz. Büyük devlet olmanın, büyük bir millet olmanın verdiği o vakarla, günlük gelişmelerin heyecanına kapılmadan asıl oyunun, asıl amacın bilincinde olarak kararlılıkla adımlarımızı atıyoruz, atacağız. Bu süreçte çıkarlarımızın yüzde 100 uyuştuğu, hedeflerimizin tam olarak kesiştiği hiçbir gücün olmadığını belirtmek isterim. Herhangi bir konuda buluştuğumuz her ülkeyle ve güçle, bir başka yerde mutlaka maalesef ayrışıyoruz, hatta karşı karşıya da geliyoruz. İşte bu karmaşık ilişkiler yumağı içinde ülkemizin ve milletimizin çıkarlarını koruyarak istiklalimizi ve istikbalimizi önceleyen bir anlayışla mücadelemizi yürütüyoruz.”

“IKBY, ANLAMSIZ BAĞIMSIZLIK GİRİŞİMİYLE KENDİNİ ATEŞİN ORTASINA ATIYOR”

Kuzey Irak’ta ortaya çıkan son durumun, üzüntü verici olmakla birlikte, üstesinden gelemeyecekleri bir mesele olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birlikte hareket etmeyi sürdürmemiz hâlinde çok güzel neticeler elde edebileceğimiz Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, anlamsız bir şekilde başlattığı bağımsızlık girişimiyle adeta kendini ateşin ortasına atmış bulunuyor” şeklinde konuştu.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin bağımsızlığının kabul edilmeyeceğine işaret ederek, Kosova’nın bağımsızlığının pek çok ülke tarafından kabul edilmediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak tavsiye etmelerine rağmen, üye ülkelerden Kosova’nın bağımsızlığını hâlâ tanımayan ülkeler olduğunun altını çizdi.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin, 350 kilometre sınırı olan Türkiye’nin yanı sıra İran, Suriye ve merkezi Irak yönetimleri ile mutabık kalmadan bu sürece yöneldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “İşte devlet yönetmek, öyle bir aşiretin reisi olarak işi çözmekle bu iş olmuyor. Şimdi oradan hareketle herhâlde kendisine de bu noktada çok ciddi teşvikler oldu, bu oyuna gelerek böyle bir adımı atmış bulunuyor. Maşallah, yüzde 92 filan da kabul görmüş. Yüzde 72 katılım varmış, yüzde 92 evet demiş. Bunları biz çok gördük. Burada da darbeler olduğu zaman, bu darbelerin neticesinde yüzde 90-95 evet diyenlerin olduğunu çok gördük.”

“BAŞTA KÜRTLER OLMAK ÜZERE; ARAPLAR, TÜRKMENLER VE DİĞER KESİMLERİN İYİLİĞİNİ İSTİYORUZ”

Bölgede yakılan her ateş gibi bunun da Türkiye’yi teğet geçmesini umduğunu; ancak bunun birilerinin canının fena hâlde yakabileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün sırf kendi çıkarları için kullanacak araç arayanlara gönüllü asker yazılanlar, yarın her şey normale döndüğünde kapı komşularının, kardeşlerinin, kaderdaşlarının yüzüne bakamayacaklardır. Bunu böyle bilsinler” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Atılan bu adım, dün bölgedeki kötülüklerin sembolü hâline gelmiş olanlara dahi rahmet okutacak vahamette gelişmelerin önünü açma faaliyetlerinin potansiyelini taşımaktadır, işte böylesine bir tehlike var. Geçmişte kendilerinin maruz kaldığı zulüm ve baskı politikalarını bugün zayıf gördükleri herkese uygulayanların artık mağduriyet sözünü ağızlarına almaya hakları kalmamıştır. İşte Türkmenlere orada zulmediyorlar. Onların haklarını-hukukunu asla göz önünde bulundurmuyorlar. Ama öbür taraftan da, ‘Biz devlet olacağız.’ Biz dostlarımızın ve kardeşlerimizin sadece iyiliğini isteriz. Bugün Kuzey Irak’taki gelişmelere eğer böyle sert bir tepki veriyorsak, tek sebebi; en başta Kürtler olmak üzere Arapların, Türkmenlerin ve diğer kesimlerin iyiliğini istiyor olmamızdır. Yapılan ve esasen hiçbir hukuki ve fiili karşılığı olmayan referandum kimsenin faydasına değildir.”

“KUZEY IRAK’TAKİ MESELE, DEVLET KURMA HAKKIYLA ALAKALI DEĞİL”

Yaptıkları tüm ikazlara rağmen ısrarla girişilen bu maceranın hüsranla sonuçlanmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hiç kimse kendini kandırmasın, Kuzey Irak’taki mesele şu veya bu kesimin devlet kurma hakkıyla alakalı değildir. Buradaki asıl konu, bölgedeki halkların birliğini, beraberliğini, dayanışmasını ortadan kaldırarak ardı arkası gelmez çatışmaların önünü açmak isteyenlere payanda olunmasıdır” vurgusunda bulundu.

“Mezhep gerilimi sebebiyle zaten yeteri kadar acı çeken bölgenin şimdi bir de etnik kavgalarla daha da örselenmesinin kime faydasının olduğunu çok iyi hesap etmeliyiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelere yer verdi: “Türkiye’ye, Irak’a, Suriye’ye, buralarda yaşayan hiç kimseye faydası bulunmayan bir girişimin birileri tarafından açık veya örtülü şekilde desteklenmesinin sebebi, elbette ki onların birilerinin işine geliyor olmasıdır. Bugün bir gazetede okudum, ‘İsrail bayraklarının olduğundan haberimiz yoktu’ diyor Kuzey Irak Yerel Yönetimindeki bir yetkili. Ben Türkiye’den görüyorum da, sen Kuzey Irak’ta nasıl görmüyorsun? Bir gün, iki gün, üç gün… Çünkü geçmişte İsrail’in MOSSAD’ı onların ileri gelenleriyle iş birliği hâlindeydi. Şimdi yine bu hareketlendi. Biz hem bu konudaki tavrımızı net bir şekilde ortaya koyacak, hem de sonuna kadar ikaz vazifemizi yerine getireceğiz. Suriye’ye yakılan ateşin nasıl ülkemize sıçramasına izin vermediysek, Irak’ta teşebbüs edilen bu fitneyi de inşallah durduracağız.”

“YENİ LAWRENCE’LAR BU DEFA BAŞARILI OLAMAYACAK”

Yeni Lawrence’ların bu defa başarılı olamayacaklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya haritasını şöyle önünüze alıp baktığınızda ülkemizin bulunduğu yerin ne derece önemli olduğunu başka hiçbir izaha gerek kalmadan görebilirsiniz. Böylesine büyük bir hazineye sahip olmanın bir bedeli mutlaka olacaktır. Türk milleti olarak bin yıldır biz bu bedeli ödüyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizim 2023 hedefimizi, 2053 ve 2071 vizyonlarıyla daha da ileriye taşımamızın sebebi, hâlen içinden geçtiğimiz imtihanları başaracağımıza olan inancımızdır. Bu tarihlerin hiçbiri de tesadüf değildir, sıradan değildir, rastgele belirlenmiş değildir. Geçtiğimiz 15 yılda yaptıklarımızın taçlandırılması olan bu vizyonlarımızın mesajını dışarıdaki herkes aldı. Ama maalesef içimizdeki bazıları hâlâ bu meseleyi anlayamadı. 2019 yılından itibaren geçeceğimiz yeni yönetim sistemimiz, hedeflerimiz doğrultusunda çok daha kararlı ve süratli bir şekilde ilerleyebilmemizi sağlayacaktır.”

NAİM SÜLEYMANOĞLU’NA GEÇMİŞ OLSUN TEMENNİSİ

Konuşmasında, siroz ve karaciğer yetmezliği sebebiyle tedavi gören millî halterci Naim Süleymanoğlu’nun yoğun bakımdan çıktığı müjdesini de veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Süleymanoğlu’nu vatandaşlığa alarak Türk sporuna kazandıran eski Cumhurbaşkanlarından merhum Turgut Özal için de Allah’tan rahmet diledi.

Görevlerine başlayacak polislere hitaben, “Sizler de ülkemizin bu tarihî dönüşümüne, Emniyet Teşkilatımızın belkemiğini teşkil eden kritik noktalarda üstlendiğiniz, üstleneceğiniz görevlerde ülkemizin güvenliğine, barışına, katkıda bulunacaksınız” diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, huzur ve güvenin olmadığı bir toplumun orta ve uzun vadeli hedeflerine odaklanabilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, mezun olarak göreve başlamayı hak eden polislere mezuniyetlerinin hayırlı olmasını ve görev yerlerinde başarılı olmalarını dileyerek tamamladı.

CEVAP VER