İngiliz BAE Systems mühendisleri, pilotları tehlikeli lazer saldırılarından korumak için yeni bir teknoloji geliştirdi.

Mühendisler, tehlikeli lazer ışığını engelleyecek, lazer saldırılarına karşı pilot ve uçuş ekibini koruyacak düşük maliyetli, hafif ve esnek bir sistem geliştirmeyi başardı.
Yeni bir yaklaşım kullanan ve lazer ışığı ile doğal ışığı ayırdedebilen bu teknik lazer ışığını önlerken doğal ışığın yüksek seviyede ve minimum renk bozulması ile bir gölgelikten geçmesi esasına dayanıyor. Sonuç olarak pilotlar görüşleri bozulmadan lazer saldırılarından korunabiliyor.
Lazer saldırılarına hedef olan binlerce pilot için büyük bir endişe kaynağı haline gelen bu durum çoğunlukla uçakların iniş ve kalkışları sırasında ya da polis helikopterlerinin devriye uçuşlarında meydana geliyor. Saldırıların çoğu internetten kolayca satınalınabilen yüksek güçlü ve avuçiçi cihazlar kullanılarak gerçekleştiriliyor. Saldırılarda pilotlar veya uçuş ekibi geçici körlüğe hatta kalıcı göz hasarına maruz kalıyor.
KOYU RENKLİ GÖZLÜKLER KULLANMAYA GEREK YOK
BAE Systems mühendislerinden Dr Leslie Laycock, “Lazerler belirli dalga boylarında çalışıyor. Yöntemimizin lazer dalga boylarının geniş bir yelpazesine karşı etkili olduğu bir dizi laboratuar deneyiyle kanıtlandı. Yüzde 70 görünür ışık iletmeyi başardık. Bu da sistemimizin ışığın büyük bir kısmına izin verdiğini ve koyu renkli endüstriyel gözlükler kullanmak zorunda kalmadan koruma sağlayacağı anlamına geliyor. Böylece pilotların çevrelerini ve uçuş aletlerini daha etkin görmeleri ve tehlikeli lazer ışınlarından korunmaları sağlanacak.” dedi.
TATİLDE 3D FİLM İZLERKEN GELEN İLHAM
BAE Systems Araştırma Mühendisi Daniel Black, “Pilotların maruz kaldığı lazer saldırılarına bir çözüm bulmak için birkaç yıl çalıştım. Bu fikir tatilde 3D film izlerken ortaya çıktı. Film izlemek yerine 3D gözlüklerin ışığı engelleyerek nasıl görüntü oluşturduğuna baktım. Ardından mükemmel görünürlüğü muhafaza ederken zararlı lazer ışığını engelleyebilen spesifik bir filtre yaratmanın bir yolunu bulmaya çalıştım.” dedi.
TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE LAZERLERİN DALGA BOYU DEĞİŞEBİLİR
Teknoloji ilerledikçe sayıları çoğalacak olan lazerlerin dalga boyu da değişebilecek. Bu teknolojinin uyarlanabilirliği sayesinde pilotlar basit bir güncelleme ile lazer saldırılarından korunmaya devam edecek. Geliştirme sürecinin bir sonraki adımında ise ticarileşecek olan sistem kamunun kullanımına sunulacak.

CEVAP VER