KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, temiz ve yaşanabilir çevrenin bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini söyleyerek, çevre koruması konusunda başlatılan çalışmalara siyasi görüş gözetmeksizin her kesimin katkı koyması gerektiğini belirtti. Akıncı, “Bu ülkeyi yaşanılır kılmak, hepimizin boynunun borcudur” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, temiz ve yaşanabilir çevrenin bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini söyleyerek, çevre koruması konusunda başlatılan çalışmalara siyasi görüş gözetmeksizin her kesimin katkı koyması gerektiğini belirtti. Akıncı, “Bu ülkeyi yaşanılır kılmak, hepimizin boynunun borcudur” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün Cumhurbaşkanlığı çevre koruma ve çevre temizliği projesi “Temiz Düşün” çerçevesinde KKTC genelinde yürütülecek refüj ve yol kenarı temizlik seferberliğinin birinci etap etkinliğine katıldı. Lefkoşa Bölgesi’ndeki beş belediye (Akıncılar Belediyesi, Alayköy Belediyesi, Değirmenlik Belediyesi, Gönyeli Belediyesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi) tarafından düzenlenen ve özel sekötürün de katkı koyduğu Yonca Kavşağı ile Haspolat Çemberi arasındaki refüj ve yol kenarlarını temizleme etkinliği başladı.

BİREYLERİN DE YAPMASI GEREKENLER VAR
Cumhurbaşkanı Akıncı, etkinlikte yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“Güzel bir hedef için el ele vermek ve bu yönde başarıya ulaşmak için herkesin katkısına ihtiyaç var, bunu başarmalıyız ve başaracağız. Çünkü temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak en başta insan hakkıdır. Şu anda içinde bulunduğumuz koşullarda yaşamayı, doğal çevremizi kirleterek yaşamayı hak etmiyoruz, tarihi çevremizi, kültürel mirasımızı tahrip ederek yaşamayı hak etmiyoruz. Bu güzel yurdu kendi ellerimizle kirletmeyi de hak etmiyoruz ve bunu da kendimize yakıştırmıyoruz.”
Daha güzel, daha yaşanabilir, daha yeşil bir çevred, trafiği daha kontrol altında, şehirleri düzenli bir ülkede yaşamak için devletin, bakanlıkların ve belediyelerin yapması gerekenler olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, bireylerin de yapması gerekenler olduğunu vurguladı.

Sorumlulukların müşterek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, dağların tüketilmesinin engellenmesi ve şehirlerdeki plansızlığı ve tahribatları çözmek gibi konuları bireylerin tek tek çözmesinin beklenemeyeceğini, bunlar için planlı şehirleşme, kalkınma ve ciddi bir devlet politikasına ihtiyaç olduğunu söyledi ve devlet çağdaş anlayışlarla yönetildiğinde bunların başarılabileceğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Temiz Düşün projesi Onursal Başkanı Prof. Dr. Vamık Volkan’ın kamu spotu olarak televizyon ve radyolarda yer alan konuşmasındaki “çevre kirletmeyelim, çöp atmayalım, çöpü atmadan düşünelim” şeklindeki çağrısına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, belediyeler ne kadar da temizliği yapsalar da, asıl olanının kirletmemek olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, yurttaşlara çevreyi kirletmeme çağrısında bulundu ve “Evlerimizin içini nasıl temiz tutuyorsak, ülkemizi de aynı şekilde temiz tutmamız gerekiyor” dedi.

TEMİZ ÇEVRE BİR YAŞAM BİÇİMİ OLMALI
Temiz bir çevre için Lefkoşa’daki 5 belediyenin el birliği ile başlattıkları sürecin diğer şehirlerde de devamlılığının olmasını ve temiz çevrenin bir yaşam biçimi haline dönüşmesini beklediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, “bu farkındalığı hem kendi kendimize yaratmalıyız, hem de farkında olmayanlara da bunun gerekliliğini anlatmalıyız”  dedi.

“Bu temizlik seferberliği bugün Lefkoşa’da başladı ve bu seferberlik ayrımsız bir şekilde diğer bölgelerimizde de devam edecek. Bu konuda tüm kesimleri el ele, gönül gönüle görmek istiyoruz. Bu konuda sadece sadece Cumhurbaşkanlığı yoktur, ülkemizin tüm ilgili birimleri vardır, olmalıdır ve bu şekilde devam etmelidir. Turizm ve Çevre Bakanı bugün yurt dışında olduğundan ötürü etkinliğe katılamadı. Umarım bundan sonraki etkinliklerde bizlerle birlikte olacaktır.” diyen Cumhurbaşkanı, siyasi parti gözetmeksizin diğer belediyelerin de birlikte çalışmalara katılacaklar çünkü bu ülke hepimizin. Bu ülkeyi temiz tutmak, yaşanılır kılmak, hepimizin boynunun borcudur. Burada parti, siyaset, farklı ideolojiye yer yoktur. Tek ideoloji vardır, temiz düşün temiz yaşa” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, çevre temizliğini başlatan Lefkoşa’daki 5 belediye başkanı ve çalışanlarına, sivil toplum örgütlerine ve “Temiz Düşün” projesine emek veren herkese teşekkür etti.

CEVAP VER