TBMM’nin, stajyer öğrencilerin sorunlarına el attığını açıklayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  ‘Sorunların araştırılması amacıyla Dilekçe Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon oluşturuldu. Komisyonun çalışmalarına en kısa sürede başlayacak olması sevindiricidir‘ dedi.

-‘SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN RAPOR HAZIRLANACAK’

Komisyonun, mesleki eğitim kapsamında stajlarını gerçekleştiren öğrencilere ücret ödenmediği, öğrenciler üzerinde baskı kurularak staj süresi boyunca herhangi bir ücret talep etmediklerine ilişkin zorla kâğıt imzalattıklarına ilişkin gelen şikâyetler üzerine TBMM’nin hemen harekete geçmesini önemsediklerini anlatan Bendevi Palandöken şunları söyledi: ‘TBMM Dilekçe komisyonu gelen şikâyetleri dikkate alarak önceki gün hemen toplandı. Sorunların görüşülmesi amacıyla Dilekçe Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon oluşturuldu. Şimdi alt komisyon başta stajyerler öğrencilerin, ödenmediği iddia edilen ücretleri başta olmak üzere bütün sorunlarını inceleyerek çözümü doğrultusunda rapor hazırlayacak.’

-‘YAŞANAN SORUN KISA ZAMANDA ÇÖZÜME KAVUŞACAK’

Komisyonun, çalışmaları sırasında başta TESK olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının, MEB ile SGK’dan konuyla ilgili görüşlerine de başvuracağını ifade eden Palandöken, ‘Kurum ve kuruluşlardan bir usulsüzlük varsa bu usulsüzlüklerin boyutunu, hangi dereceye vardığını inceleyecek. Muhataplardan rapor isteyecek. Ayrıca şikâyetçi olan, özellikle dilekçe sahiplerinin bilgisine de başvurularak yaşanan sorun kısa zamanda çözüme kavuşacaktır‘ diye konuştu.

-‘ÇIRAKLIK VE STAJ SÜRELERİ SİGORTALILIK BAŞLANGICI SAYILMALI’

Çırakların ve stajyerlerin çalışma sürelerini emeklilerine saydıramamaları konusunda yaşadıkları mağduriyet hakkında konuşan Palandöken, ‘Aday çırak, çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışılan sürelerin sigortalılık borçlanma kapsamına alınmamasından dolayı yaşanan problemlere yönelik çalışma yapılmalıdır. Sigortalılık başlangıcı tarihi olarak bu süreler dikkate alınmalıdır’ dedi.

-‘ÇIRAKLIK EĞİTİMİ ALANA KISA DÖNEM AVANTAJI SAĞLANMALI’

Çırakların yaşamış oldukları bir diğer problemin askerlik görevlerinin eğitimlerine engel olduğunu belirten Palandöken, ‘Askerlik çağına gelerek eğitimine devam eden çıraklar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüklerine başvurarak askerliklerini tecil ettirebiliyor. Fakat vatani görevlerini bitirdiklerinde meslekten uzaklaşmış oluyorlar. Askerliklerini kısa dönem avantajı sağlanır ise çıraklar hem eğitimlerini tamamlamış, hem askeri görevini tamamlamış, hem de mesleklerini ellerine almış olacaklardır’ şeklinde konuştu.

 

CEVAP VER