TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Bursa Kocayayla’da düzenlenen 2. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği’nin açılışına katıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve Keles İlçesi Kocayayla’da düzenlenen 2. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık,  Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Kazakistan ve Kırgızistan’ın diplomatik misyon temsilcileri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.
Açılış töreninde yaptığı konuşmada şenliğe katılanları TÜRKSOY ve Türk Dünyası sanat ve kültür adamları adına selamlayan Büyükelçi Kaseinov, Türk Dünyası çeşitli ülke, bölge, yöre ve toplulukların temsilcilerini birarada görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, daveti ve konukseverliği için Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve onun  şahsında Bursa Büyükşehir belediyesine teşekkürlerini iletti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile TÜRKSOY arasında çok verimli işbirliği olduğunu belirten Kaseinov, “Geçtiğimiz haftalarda Bursa’da düzenlenen Altın Karagöz Dans Yarışmasına TÜRKSOY’un katkılarıyla Türk Cumhuriyetlerinden geniş bir katılım sağlandı. Bu akşam TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası Ördekli Kültür Merkezinde bir konser verecek. Yine işbirliği çerçevesinde 2017 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Türkistan’da Eylül ayında Türk Dünyası Müzecilik Forumu düzenleyeceğiz. Sıraladığım bu etkinlikler, bize atalarımızdan miras kalan zengin kültürümüzü muhafaza etmek ve yeni nesillerin milli bilinç ve kardeşlik duygularını güçlendirmeye yönelik düzenlediğimiz etkinliklerin sadece birkaçı. Ata sporlarımızın icra edileceği bu kültür ve sanat şöleninin aynı amaçlar çerçevesinde hayırlı olmasını diliyorum. İnanıyorum ki, bu güzel gayretler neticesinde diplomatik ilişkilerin 25. yıldönümünü kutlayan Türk Cumhuriyetleri arasındaki bağlar daha da sağlamlaşacaktır. Hep birlikte büyük Türk Dünyası olarak 21. yüzyıla damgamızı vuracağız. Toyumuz toy bulsun. Aşımız bereketli, ağzımız tatlı olsun. Birliğimiz daim, devletimiz kaim olsun.” diye konuştu.
Açılışa onur konuğu olarak katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yaptığı konuşmada şenliğe 23 ülkeden katılım sağlandığını vurgulayarak, Türk medeniyetine sahip çıkan  ve “küllenmiş değerlerini yeniden gün yüzüne çıkartan” bu tür etkinliklerin Türk Dünyasının birlikteliği için önemli olduğunu vurguladı.
Müezzinoğlu, “Hepimiz, tarihe damgasını vurmuş, kültürel değerleri olan ve geleceğe de bu değerleri yaşatarak yürüme gayretinde olan büyük Türk halkının üyeleriyiz. Tarih yazılan bu meydanda, tarihi bir mekandayız, Osman Gazinin dünyaya büyük Türk medeniyetini yaydığı topraklardayız. Dünyada hak ve adalet medeniyetini yapmış önemli ve tek bir milletin mensuplarıyız. Gerek geleneksel sporlarıyla, gerek mutfak kültürüyle, gerekse de tarihi geçmişinden gelen değerlerine sahip çıkan genç kuşaklarıyla bu dünyada Türk milleti vardır ve var olmaya devam edecektir. Ne mutlu aynı dili konuşanlara, ne mutlu aynı duyguları paylaşanlara, ne mutlu aynı değerlerle geleceğe yürümek isteyenlere” şeklinde konuştu.
Son 25 yıldır bağımsız Türk Cumhuriyetlerinin yeni vizyon ve ufuklarını geliştirdiklerini ve ortak hedefler şekillendirdiğini belirten Müezzinoğlu, bağımsız Türk Devletlerinin ortak hedeflere daha güçlü kilitleneceği, ortak değerlere daha güçlü sahip çıkacağına olan inancını dile getirdi.
Türk Dünyası’nın temsilcilerinin yaşadığı 23 ülkeden 500 katılımcı ile Kocayayla’da 22-23 Temmuz’da gerçekleşecek Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği’ne Türk Devletleri ve akraba topluluklarını temsilen 215 sporcu, 50 kültür temsilcisi, 236 soydaş ve sivil toplum temsilcisi katılacak. Ata sporları yanında o dönemin yaşantısı yansıtan kökbörü, oğlakkapma, kuşak güreşi, at yarışları, mangala, ok atma, aşık atma gibi spor, savaş ve strateji oyunları sergilenecek. Geleneksel çadırlar önünde kımız, süzme yoğurt, kurut yapımı, borsak, çelpek, çiğbörek gibi hamur işleri ile yün eğirme, kilim dokuma, gelin alma, aşık atışması, duvak açma, börk yapımı, kılıç ve bıçak yapma gibi Türk kültürüne mal olmuş binlerce yıl öncesine dayanan geleneksel törenler ve el sanatları uygulamalı olarak gösterilecek.

CEVAP VER